Ha átöleli, karjából kiesik a csont

Már túl van a veszélyen. Legalábbis, ami az egészségi állapotát illeti. Faludy György, a kilencvenharmadik évéhez közeledő költőóriás az elmúlt hetekben magas lázzal ágynak esett, kórházba vitték, és tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála. Hétfőtől jobban érzi magát, javul az állapota.

„Szőkeséged mélyében lángok égnek...”Oláh Csaba felvételeBetegségét, szervezetének legyengülését felesége szerint a lakása körüli hercehurca, a sok zaklatás, üres ígérgetés okozta. Ősz elején be is jelentették: kiköltöznek az „ajándékba kapott” Szent István körúti lakásból, a több ezer kötetes Faludy-könyvtár tetemes részét leszállítják Székesfehérvárra, a feleség szüleinek házába, a legszükségesebb könyveket, szótárakat pedig magukkal viszik ifjú párja egyszobás budai lakásába. De még mielőtt a döntő lépést megtették volna, a Göncz Árpád közbenjárására évekkel ezelőtt kiutalt Duna-parti lakás (amelynek egy részében Faludy Múzeumot készültek berendezni) körüli jogi problémák megoldódni látszottak. A Kossuth-díjas élő klasszikus a XIII. kerületi önkormányzati hivatalban végül is bejelentette a lakásába Kovács Fannyt, a feleségét, és elkezdett csordogálni feléjük a lakás megvételéhez szükséges pénz egy része. Mint ismeretes: 35 millió forintot kellene fizetniük ahhoz, hogy az ingatlan a tulajdonukba kerüljön. A pénz tetemesebb része azóta különböző felajánlásokból össze is gyűlt, de mint kiderült: a még hiányzó tízmillió forintot csak akkor kapják meg a kultusztárcától, ha a minisztérium is tulajdonjogot szerez a lakásban. Ezzel a bejelentéssel aztán be is telt a pohár. Faludy György a megalázó procedúra után úgy döntött, ilyen-olyan díjait, festményeit, bútorait és értékes könyvgyűjteményét elárverezi, és a „kiárusításból” befolyt öszszeggel a zsebükben beköltöznek a budai lakásba.

Még elkészültek a Penthouse-ban azóta megjelent, botrányosnak egyáltalán nem nevezhető (esztétikus!) képek, amelyeken a pajzán mosolyú faun mezítelen felsőtesttel öleli magához ruhátlan kedvesét, leadta a fotókhoz szánt sorait („Lényed mellett megszédülök. Ha átölellek / karomból kiesik a csont.”... „Bevallom, hogy csak azért udvaroltam / testednek, hogy a lelkedet megkapjam.”), de amikor már új verseskötete megjelenésére készült, hirtelen legyengült, és negyvenfokos lázzal ágynak esett. A házi aukciót természetesen azonnal lefújták, a költözés elmaradt, Faludy György kórházba került, felesége azonban úgy döntött, mégsem hagyja bent. Állandó orvosi felügyelet alatt inkább ő maga ápolja – otthon. A magas láz veszélyes volt a hajlott korú költő esetében. Fél órára ugyan le tudták húzni, de nem sokára ismét 40 fokra szökött. Ezt nevezik váltóláznak, amely erősen megviseli a szervezetet.

Faludy György ma már jobban érzi magát. Nem jól, csak jobban. Legyengült teste álnok betegségről árulkodik, a lakást egyelőre el sem hagyja, arcán jó pár nehéz nap éjszakája. Léptei még inkább lelassultak, gesztusai visszafogottak, hangjából eltűnt a szenvedély. Miközben örül. A karácsonyi könyvpiacon ugyanis két új könyvvel lehet jelen. Fotóalbum az egyik, verseskötet a másik. Az albumot a Penthouse-fotók szerzője, Urbán Ádám készítette, szinte beköltözve Faludy György és Kovács Fanny életébe. Ezek a képek egy boldog pár hétköznapjait láttatják. Egy élemedett korú férfi és virágzó testű szerelme hétköznapjait, akik nem törődnek az előítéletekkel, és csak egymásra figyelnek.

„Szőkeséged mélyében lángok égnek / mint minden tagodban. Szép vagy nagyon. / Azt képzelem: a Péter templom minden / gyertyáját meggyújthatnák hajadon” – írja a gyengeségtől elolvadt költő.

A fotóalbum nem tartalmaz verseket. Faludy György friss alkotásait a másik kötet, a Viharos évszázad foglalja magába, amelyben ötvennégy vers olvasható. Az egész évszázadot átölelő költemények között nem egy Fannyhoz, Fannyról szól, arról az érzésről, amelyet egyedül tőle kapott a költő.

Van ráadás is. Egy harmadik könyv. Az átköltött Villon-versek 45. kiadása, amely megegyezik az 1940-ben megjelent hetedik kiadással. Ezt ugyanis papírvágó késsel, otthon kell oldalakra bontani.

Aki pedig a költőfeleség gondolataira kíváncsi, az most Kovács Fanny írásaiból is ízelítőt kaphat. Most jelent meg ugyanis A szerelem jogán című kötete, amely „egy nagyon kicsit Gyurkáról is szól”.

Könyvbemutatót sem a lábadozó óriás, sem a gondoktól terhelt költőnő nem tartott.

Kovács Fanny számára sokkal fontosabb, hogy férje új erőre kapjon, és ismét egészséges legyen. A gyógykezelés még nem ért véget, az erősítők hatása azonban napról napra javít Faludy György leromlott állapotán.

A lakásügy persze továbbra is megoldatlan. Egy biztos: az „írott kincstárból” a Széchenyi Könyvtár is kap jó néhány darabot. Talán már karácsonyi ajándékként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?