Gyerekeknek sípszó nélkül

Egyvalamit imádtam a szünidőben: a Szünidei matinét. Alig vártam, hogy kezdődjön a műsor, benne rajz-, báb- és mesefilmekkel. Mert a televízió az én gyerekkoromban még mesélt a legkisebbeknek, a gyerekek nyelvén is szólt. Jó ízléssel.

Egyvalamit imádtam a szünidőben: a Szünidei matinét. Alig vártam, hogy kezdődjön a műsor, benne rajz-, báb- és mesefilmekkel. Mert a televízió az én gyerekkoromban még mesélt a legkisebbeknek, a gyerekek nyelvén is szólt. Jó ízléssel. Bálint Ágnestől Fekete Istvánig volt helyük a képernyőn a gyermek- és ifjúsági szerzőknek, és azokban a televíziós műhelyekben, amelyekben a gyerekműsorok készültek, az idő tájt pezsgő élet, alkotómunka folyt. Időnként egy-egy programmal azokba a műhelytitkokba is beavattak bennünket, hogyan születnek kedvenc mesefiguráink, hány és hány rajz kell ahhoz, hogy egy-egy később megkedvelt állatka életre keljen, azaz megmozduljon és folyamatosan mozogjon a képernyőn. Manapság, amikor az egér rajzol a toll helyett, vagyis egyszerűbb az animációs film technológiája, nem is figyelünk nemzeti animációs filmművészetünkre, vagy nem is igen tudjuk, hogy létezik ilyesmi. Hányan figyelnek arra, hogy Pozsonyban, Pesten is rendszeresen rendeznek fesztiválokat, amelyeken a legújabb animációs, gyermek- és ifjúsági filmeket mutatják be. Olyan produkciókat, amelyek valóban a gyerekeknek szólnak, amelyek nézésekor nem szükséges felnőtt felügyelete, mert szép, kultivált magyar beszéd is van bennük, nemcsak a trágárságokat kifütyülő sípszó. Amelyekben nem luxusbörtönbe bemobilozott és beesemezett lakók pukkantgatnak, szőrtelenítgetnek, öltözgetnek-vetkőzgetnek és nyalják-falják egymást gátlástalanul. Amelyek nem ilyen-olyan show-kkal terelgetnek abba az irányba, hogy manapság, túlmedializált világunkban a parlagfűről pattant iskolázatlan gyerekből is lehet műsorvezető, sztár és címlapsztori.

Március végétől megint szeretnék gyerek lenni. A Duna Televízió ugyanis a hónap végétől gyerekeknek szóló tematikus sorozatot indít Aranyhal – Matiné a nagyvilágból címmel, benne rangos nemzetközi fesztiválok díjnyertes gyermekfilmjeit vetítik majd. Kellenének a matinék gyakrabban is. Hogy a mai apróságok felnőtt fejjel ne arra emlékezzenek kizárólag, hogy a tévében annak idején csak fütyültek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?