Grammy: francia és új-zélandi diadal

<p>2013 nagy visszatérője, a francia Daft Punk duó; az ősz nagy felfedezettje, az új-zélandi Lorde, valamint két seattle-i, Macklemore rapper és Ryan Lewis producer az 56. Grammy Awards nagy győztese.</p>

PUHA JÓZSEF

A december 6-án nagy csinnadrattával bejelentett jelöltlista alapján sokan úgy gondolták, amerikaiakról szól majd a legrangosabb zenei díjak átadója, mivel a legtöbb nevezést begyűjtöttek mindegyike amerikai. Jay-Z kilenc kategóriában volt érdekelt, Justin Timberlake, Kendrick Lamar, Macklemore és Ryan Lewis, valamint Pharrell Williams hét-hét kategóriában indult.

A Grammy díjak ezúttal is a Los Angeles-i Staples Centerben találtak gazdára, idén 82 kategóriában. A show-ra még az elmúlt éveknél is nagyobb hangsúlyt fektettek a rendezők, nyilván azért, hogy a gála az USA határain túl is megkapja a maximális figyelmet. A legnagyobb várakozás Paul McCartney és Ringo Starr előadását előzte meg – nem csoda, hiszen a George Harrison emlékére rendezett 2002-es koncert óta csak a negyedik alkalommal láthatta őket együtt a közönség. Ringo először szólóban lépett fel, majd Paullal együtt adta elő a Queenie Eye című új dalt. Paul McCartney díjat is kapott, a legjobb rockdal kategóriában a Cut Me Some Slack című szerzemény győzött, amelyet az egykori Nirvana zenészeivel készített, valamint a Live Kisses című zenei filmjét is díjazták.

Macklemore, Ryan Lewis és Mary Lambert a Same Love című slágert adta elő Madonnával kiegészülve. A produkció alatt Queen Latifah énekesnő 33 heteroszexuális és azonos nemű párt adott össze, akik a színpad előtt sorakoztak fel. A tömegesküvő felzúdulást váltott ki a melegházasságot ellenző amerikai szervezetek körében. Az ötlet a gála producere, Ken Ehrilch fejéből pattant ki, akinek a lánya leszbikus.

A nézők hat év után először láthatták élőben Guy-Manuel de Homem-Christo és Thomas Bangalter duóját, a Daft Punkot, amely Pharrell Williamsszel, Nile Rodgersszel és Stevie Wonderrel lépett fel. A francia zenészek ezúttal is robotálarc mögé rejtették arcukat. Hatalmas sikert aratott a Metallica és Lang Lang kínai zongoraművész közös minikoncertje is.

Az 56. Grammy Awards legnagyobb győztese a Daft Punk, amely öt kategóriában diadalmaskodott, ráadásul ezek közül négy – az év felvétele, az év albuma, a legjobb popduó vagy popzenekar, a legjobb dance vagy elektrozenei album – fő kategória. Ezenkívül a francia duó nagylemezének készítőié a legjobb hangmérnöki munkáért járó elismerés a könnyűzenei produkciók között. A Daft Punk Get Lucky című világslágerének társszerzője és közreműködője, Pharrell Williams lett az év popzenei producere. Macklemore és Ryan Lewis négy aranygramofonnal távozott (a duó a legjobb új előadó, a legjobb rapelőadó, a legjobb rapdal és a legjobb rapalbum kategóriában győzött). Az est talán legnagyobb meglepetése Lorde dupla győzelme – az év dala és a legjobb popelőadó kategóriában vitte el a pálmát. Az új-zélandi tinilány november 7-én töltötte be a 17. életévét. Amerikában az elmúlt huszonöt év legfiatalabb listavezetője volt, a Royals című dal tavaly ősszel kilenc hétig állt az első helyen.

Érdekesség, hogy pályafutása első Grammy díját kapta meg a Led Zeppelin – a Celebration Day lett a legjobb rockalbum. A korongon a zenekar 2007-ben adott koncertje hallható.

A klasszikuszenei produkciók között szerepelt az egyetlen magyar érdekeltségű jelölt, a Bartók, Ligeti és Eötvös hegedűversenyeit tartalmazó CD (szólista: Patricia Kopacsinszkaja, karmester: Eötvös Péter), de díjat nem kapott.

Az elismerésekről az amerikai Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája, a NARAS tagjai döntöttek. Az eladási adatok vagy a slágerlisták helyezései helyett – szokás szerint – szakmai szempontokat vettek figyelembe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?