Folyik a gyűjtés a kassai Márai-szoborra

Kassa. Új fejleményekről számolhatunk be a Márai Sándor szobrára indult gyűjtéssel kapcsolatban.

Kassa. Új fejleményekről számolhatunk be a Márai Sándor szobrára indult gyűjtéssel kapcsolatban. A kezdeményező Magyar Közösségi Ház – Kassa képviselője, Csala Kornélia külön kiemelte a nyugdíjasoktól érkező 300-400 koronás adományokat, ám szerinte az eddiginél nagyobb propagandával komolyabb pénzösszegek megszerzésére is van esély. Az egész alakos bronzszobor elkészítése hozzávetőlegesen egymillió koronába kerülne. A fővédnökségre Csáky Pál kormányalelnököt és Szili Katalint, a magyar Országgyűlés elnökét kérték fel, akik ígéretet tettek az együttműködésre. Ez minden bizonnyal komoly anyagi támogatással jár, ám információink szerint minkét politikus azt szeretné, ha a szobor minél hamarabb, lehetőleg már jövő tavasszal állna. Csáky a kormányhivatal kisebbségi kultúrákra szánt alapjából, Varga György, a Magyar Köztársaság kassai főkonzulja magánemberként szándékozik egy jelentős összeggel segíteni a gyűjtést.

Az eddigi védnökök között ott találjuk Kassa város főpolgármesterét, Zdenko Trebuľát is, a gyűjtést koordináló kibővített Márai-emlékbizottság díszelnöke pedig Süli János, Kassa-Óváros polgármestere, aki már eddig is sokat tett az ügy érdekében.

A Márai-szobor a Fegyverház utca, a Bástya utca és a Mészáros utca kereszteződésében állna, nem messze a Márai-emlékháztól, ahol az író fiatal korának egy rövid időszakát töltötte.

A meghívásos pályázatra érkező terveket szakmai bírálóbizottság értékeli majd, a kezdeményezők csupán azt kötötték ki, hogy a szobor a lehető leghűbben fejezze ki Márai Sándor szellemiségét.

Az utóbbi időben egyébként a szlovák irodalmárok is egyre intenzívebben érdeklődnek Márai iránt, november 14-én a szlovákiai PEN Klub Kassán rendez konferenciát az író munkásságáról és közéleti szerepéről.

Adakozni továbbra is lehet, az OTP Bankban két számlát nyitottak e célra.

Az euróban vezetett számla száma: 6588239/5200, neve: Maďarský spoločenský dom – Košice. Zbierka na sochu Sándora Máraiho.

A szlovák koronában vezetett számla száma: 6588167/5200, neve: Maďarský spoLočenský dom – Košice. Zbierka na sochu Sándora Máraiho. A kezdeményezők a szoboravatásra egy szép emlékkönyvet is szeretnének megjelentetni, amelyben szeretnék feltüntetni az adakozók neveit. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha az utalványon, az „Údaje pre adresáta” rovatban feltüntetik nevüket. Csala Kornéliától megtudtuk, hogy ezt többek között egy ötezer koronát adományozó magánszemély sem tette meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?