Filmszemle a szabadságkeresés jegyében

hamisito

Koncertekkel, filmekkel, színházi produkciókkal és kiállításokkal várja az érdeklődőket a november elején kezdődött Festival Slobody (Szabadság Fesztiválja), amely a bársonyos forradalom emléknapjáig, november 17-ig tart. A rendezvény keretén belül tartott nemzetközi filmszemle a héten indult. A filmeket a pozsonyi Nostalgia moziban vetítik – nézzük, melyik alkotásokra válthatunk jegyet.

A filmszemle keretén belül játszott és dokumentumfilmeket is vetítenek, melyek zöme idén vagy tavaly készült alkotások, és amelyeket első alkalommal láthat a hazai közönség. A filmek elnyomó rendszereket vizsgálnak, a szabadság kérdését járják körül.A Mesék az aranykorból (Tales from the Golden age) Ceausescu kormányzásának utolsó 15 évével foglalkozik. A propaganda ezt az időszakot „Aranykornak” nevezte, valójában azonban a túlélés fontosabb volt ezekben az években, mint az elvek és a tisztesség. Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Cristian Mungiu és Constantin Popescu román rendezők közös alkotása ennek az időszaknak a mindennapjaiba enged bepillantást. A filmet ma este vetítik 17.45-től. A hamisító (Der Passfälscher) 1942-ben játszódik Berlinben, valós történeten alapul: hogy megmentse szerelmét, majd másokat is, a fiatal zsidó grafikus, Cioma Schönhaus útleveleket hamisít (Louis Hofmann). A filmet, melyet Maggie Peren rendezett és ő is írta a forgatókönyvét, az idei Berlinálén mutatták be – szintén ma este, 19.30-kor nézhetjük meg.

A szerdai programban két lengyel film szerepel. Tomasz Wolski 1970 című filmje a kommunista Lengyelországban játszódik, ahol, miután felszökik az élelmiszer ára, tüntetések és sztrájkok törnek ki.A produkció érdekessége, hogy eltér a hagyományos játszott filmtől, az archív felvételeken mellett bábokat is használ, melyekkel a történéseket rekonstruálja. Jan P. Matuszyński Nezanechať stopy (Nem hagyni nyomokat) szintén a kommunista rendszer alatt történtekkel foglalkozik, csak egy évtizeddel későbbi időszakot dolgoz fel.

Csütörtökön egy szlovák dokumentumfilmet, Anna Grusková rendező munkáját vetítik 17.00-kor. A Žena novej doby (Egy új korszak asszonya) Alžbeta Göllnerová-Gwerková életével foglalkozó, aki irodalmár volt és nyelvész, többek között a szlovák hungarisztika úttörője is. Ezt követően két cseh film következik (18.45 és 20.30), mindkettő a Charta ’77-tel foglalkozik. Josef Císařovský dokumentum-portréfilmje a cseh–svéd atomfizikus, Františka Janouch életével foglalkozik, aki Svédországból segítette azokat, akiket a rendszer a Charta ’77 támogatása miatt üldözött. Jiří Strach Osmičky című filmje főszereplője ezzel ellentétben Richard, aki spicces állapotban, inkább véletlenül, semmint szándékosan írta alá az elétett nyilatkozatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?