Féregirtás

Kártékony rovarokat és férgeket a következőképpen pusztíthatunk ki:

Pajzstetű
Barnás hólyagokat okoz a gyümölcsfa ágain. Télen kell elpusztítani oly módon, hogy a puszta ágakat drótkefével vagy üvegpapírral ledörzsöljük, aztán szappanos vízzel lemossuk. Természetes pusztítója a katicabogár.

Kártékony rovarokat és férgeket a következőképpen pusztíthatunk ki:

Pajzstetű

Barnás hólyagokat okoz a gyümölcsfa ágain. Télen kell elpusztítani oly módon, hogy a puszta ágakat drótkefével vagy üvegpapírral ledörzsöljük, aztán szappanos vízzel lemossuk. Természetes pusztítója a katicabogár.

Patkány

Az egész világon üldözik ezt az utálatos és veszedelmes állatot. Legjobb pusztítója a foxterrier, a pincsikutya és különösen a sündisznó. Macskák ritkán bírnak velük. Méreggel veszélyes őket pusztítani, patkányfogóval helyesebb.

Pinceféreg

Kátránnyal pusztítható. A sündisznó, a vakondok, a béka és a baromfi is elpusztítja. Ha lakóhelyiségbe kerül, alapos takarítás után, miközben a réseket és a lécek mögötti helyeket szalmiákszesszel kitöröljük, nagyon jól ki kell fűteni a helyiséget.

Poloska

Százszámra árulják a poloskairtó szereket, de a legbiztosabb ellenszere mégiscsak a tisztaság. A jól szellőztetett, rendszeresen, gondosan takarított lakásban nincs poloska. Ha mégis bemászik valahonnan, azonnal ki kell pusztítani, mielőtt elszaporodna. Teljesen szét kell szedni az ágyakat, minden csavart kivenni a helyéről és minden nyílást, mélyedést, lécet alaposan kitisztítani és bekenni benzin-, petróleum- vagy terpentintinktúrával. Ugyanígy járunk el képekkel, tükrökkel, falécekkel is. A falban lévő lyukakat ki kell égetni és begipszelni. Ha nagyon elszaporodik a poloska, szénkéneggel kell kifüstölni (eljárást lásd a moly című fejezetben). Ha újra festetjük a falakat, előbb mossuk le timsóoldattal.

Ruszni vagy svábbogár

Tisztasággal védekezhetünk ellene. Ne hagyjunk kint ételmaradékot, folyadékot vagy vizes rongyokat. Réseket, lyukakat tömjünk el gipsszel. Éjszakára zárjuk be az ajtót, és hintsünk a földre, miután felsöpörtük, különösen az ajtó és ablak közelébe borax és porcukor keveréket. Szalmiákszesz és rovarpor is megöli őket. Jó módszer földre állított lapos tányérokba cukros sört önteni, és a tányér köré homokot vagy faforgácsot szórni. A sörszag odacsalja a rovarokat, amelyek belehullanak a folyadékba. Ha másképp nem tudjuk elpusztítani a svábbogarakat, vegyünk egy sündisznót, az ügyes állatka néhány hét alatt kipusztítja őket.

Szú

Új bútorokba ritkán megy bele. Régieket úgy óvhatunk meg tőle, ha bepolitúroztatjuk. Ha már benne van a szú a bútorban, először is fújjuk ki jól a kirágott lyukacskákat, azután fecskendezzünk beléjük benzint, petróleumot, terpentint vagy formalint. Utóbbi különösen használ, de minthogy a gőze az emberre is ártalmas, kesztyűben dolgozzunk vele, és védjük az orrot, szájat, szemet. Ha a fecskendezés megtörtént, tömjük el viasszal a lyukakat.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?