Emlékkiállítás Losonc festőjének

Losonc |

<p>Gyurkovits Ferencnek, Losonc festőjének rendezett emlékkiállítás a Nógrádi Múzeum és Galéria a művész születésének 140. évfordulója alkalmából.</p>

Gyurkovits Ferenc (1876–1968) műveiből utoljára húsz éve volt kiállítás Losoncon. A friss tárlat az újabb kutatási eredmények tükrében mutatja be a művész életpályáját, jellegzetes témáit, valamint a festő életének epizódjaiba is bepillantást enged korabeli fényképek, dokumentumok, a lakásából származó bútordarabok és személyes tárgyak bemutatásával. A kiállítás Gyurkovits életén és munkásságán keresztül Losonc történetét, polgári közegét is megmutatja a 20. század elejétől a 60-as évekig. Az alkotó élete szorosan összefonódott a várossal és környékével, nem egy családban ma is őrzik a képeit.

A festő 1976-ban született Budapesten. 37 éves volt, mikor végleg letelepedett Losoncon. Ekkorra már maga mögött tudott jó néhány tanulmányokkal eltöltött évet, Budapesttől kezdve Párizson át a Müncheni Képzőművészeti Akadémiáig és további németországi tanulmányutakig. A művész első feleségének váratlan halála után lelt vigaszra és új társra a vidéki kisvárosban. Hamarosan Losonc elismert személyiségévé vált, nemcsak mint művész, hanem mint pedagógus is. Megfestette a városatyák és a polgárok portréját, festőiskolát, műtermet nyitott, és nem távozott Csehszlovákia létrejötte után sem. A többnyire magyar származású művészeket csoportosító Szlovenszkói Képzőművészek Egyesületének tagja volt, 1920-ban újraindította festőiskoláját, ahonnan olyan tehetséges diákok kerültek ki, mint Szabó Gyula, Gandl László, Fischer Ernő, Reiner István vagy az építész Winkler Oszkár.

Gyurkovitsot szélesebb körben csak idősebb korában, az 50-es években kezdték felfedezni. Néhány alkotása bekerült a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményébe, munkásságának Mariann Váross neves szlovák művészettörténész is figyelmet szentelt. Festészetét 1976-ban Szabó Kinga dolgozta fel, a művész születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás katalógusában.

Gyurkovits optimista, realisztikus alkotásmódját nagyban meghatározták müncheni tanulmányai, ahol elsajátította az akadémikus, műtermi festészetet, de feltehetően itt ismerkedett meg a plain-air festészet alapelveivel is. A két stílust párhuzamosan művelte, az előbbit elsősorban portréin, az utóbbit – nemegyszer az impresszionizmust idéző ecsetkezeléssel ötvözve – tájképein, városképein és zsánerképein alkalmazta. Bár az aktuális losonci kiállításon elsősorban olajfestményei dominálnak, néhány vázlat- és tanulmányrajz, akvarell és grafika is kiegészíti őket, valamint a pálya egésze szempontjából marginálisabb műfajok (egyházi és történelmi témájú képei) is helyet kaptak a válogatásban. A művek a Nógrádi Múzeum és Galéria, a besztercebányai Közép-szlovákiai Galéria és a Közép-szlovákiai Múzeum, valamint magánszemélyek gyűjte-ményéből származnak.

A Losonc festője – Gyurkovits Ferenc élete és munkássága című kiállítás december 18-ig várja a látogatókat. (nba)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?