Éltek a szakmai segítséggel

Komáromban néhány nap múlva, kedden kezdődnek a Jókai Napok. Az öntevékeny színjátszó csoportok harminckilencedik alkalommal megrendezett országos fesztiválján hét versenyelőadást láthatunk: három diákcsoport és négy felnőtt együttes lép színpadra.

Szabó Csilla: „A vendégelőadások esetében a meghívás elsődleges szempontja az volt, hogy az itt szereplő csoportok számára elvihető, követhető példákat, utakat mutassunk meg.”Dömötör Ede felvétele A diákcsoportok előadásai műfaji szempontból sokszínűek. A dunaszerdahelyi FÓKUSZ Federico Garcia Lorca Bernarda Alba háza című színművét mutatja be, a füleki Apropó Shakespeare Szentivánéji álmából a mesterember-jeleneteket viszi színpadra, a szenci Teátrum pedig Adrian Mole naplójából készített egy kedves diákelőadást. A felnőtt csoportok előadásaira is a sokszínűség jellemző. A füleki Zsákszínház Vörösmarty Csongor és Tündéjét mutatja be, a nagymegyeri Poloska Arisztophanész Plutosz című komédiájával készült, a bátorkeszi Keszinpad a Hair című musicallal szerepel, a losonci Kármán József Színház pedig most is kortárs ősbemutatót tart: T. Pataki László Békák és Bolondok című szatirikus játékát viszi Komáromba. Az előadások többségét a városi művelődési központ színháztermében, a nyitóelőadást, a Fókusz produkcióját a Jókai Színházban, néhány vendégelőadást pedig a Tiszti Pavilonban tekinthetnek meg az érdeklődők. A fesztivál ideje alatt minden délután fél háromkor kezdődnek a szakmai megbeszélések a zsűri és az ellenzsűri vezetésével, a zsűri tagjai: Hizsnyan Géza színikritikus, Tóth Miklós rendező, Perényi Balázs rendező, drámatanár, Bandor Éva színésznő, Viki Janoušková rendező. A fesztiválhangulat megteremtéséhez természetesen vendégelőadások, fesztiválklubi beszélgetések is hozzájárulnak majd. A programsorozatot egy hét múlva szombaton az ünnepélyes díjkiosztás zárja.

Mint azt a versenyelőadások fentebbi listája is mutatja, vidékünkön minden változatlan: az idei programban is azok az együttesek mutatkoznak be, amelyek hosszú évek óta megbízható, stabil résztvevői a Jókai Napoknak, a „kemény magon” kívüli csoportok pedig mintha lemorzsolódtak volna, sőt, maga a mag is szűkült, hiszen, hogy csak egy példát említsek, nem is olyan régen még elképzelhetetlen lett volna a Jókai Napok a kassai iparisták nélkül. Szabó Csillától, a seregszemle szakmai részét szervező és irányító Pódium Színházi Társulás titkárától érdeklődtünk, vajon ennyi-e a hazai amatőr színjátszás, vagy a komáromi rendezvénysorozatra érkező csoportok a jéghegy legkiemelkedőbb csúcsait jelentik. Szabó Csilla elmondta: az idei Jókai Napokat természetesen megelőzte válogatás, voltak olyan csoportok, amelyek a válogatás után nem kaptak meghívást, de voltak olyan csoportok is, akik bár jelentkeztek a fesztiválra, nem készültek el a versenyprodukcióikkal. „A fesztivál programja mindezek ellenére nagyon feszes, mert sikerült meghívnunk érdekes vendégelőadásokat. A meghívás elsődleges szempontja az volt, hogy az itt szereplő csoportok számára elvihető, követhető példákat, utakat mutassunk meg. Vendégként szerepel a Jókai Napokon a két szlovákiai magyar testvérfesztivál, a Duna Menti Tavasz, valamint a Falusi Színjátszók Országos Fesztiváljának a győztes előadása. Hagyomány már, hogy a Jókai Napokon minden évben bemutatkozik Vas Ottó egy-egy előadóestjével. Továbbá arra is törekszünk, hogy évről évre fórumot biztosítsunk egy-egy szlovákai magyar könyvkiadónak. Az idén a Gyurcsó István Alapítvány könyvkiadója mutakozik be.”

Mivel az elmúlt években számtalanszor esett szó arról, hogy a legtöbb csoportnak a felkészülése során szembe kell néznie az elérhető szakemberek, illetve szakmai segítség hiányával, a Pódium Színházi Társaság pedig az a szervezet, amely képes ilyenfajta támaszt biztosítani, Szabó Csillától azt is megkérdeztük, igényelték-e az együttesek a tanácsaikat.

„A meghirdetett mentori segírtséggel idén sokkal több esetben éltek a csoportok, mint tavaly – mondta el a Pódium titkára. – Volt olyan csoport, amelynek a próbafolyamatát végigkísérte a mentor, és volt olyan csoport, amely háromnapos összpontosítást szervezett, és ezen volt velük a szakmai segítő is. Sajnos, voltak olyan együttesek is, amelyek későn kértek tanácsot, és már nem készültek el az előadásukkal, valamint volt olyan csoport, amely elkészült ugyan, de a főszereplő betegsége miatt le kellett mondania a Jókai Napokon való szereplésről. Ehhez a témához tartozik, hogy természetesen júliusban újra lesz színjátszó tábor. Az eddigi évektől eltérően nem két tábort szervezünk, hanem egyet, de az hosszabb lesz. Július 3-13. között rendezzük meg Paláston, még lehet jelentkezni a Pódium Színházi Társaság telefonszámán: 0905/517601.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?