Első randis csalódások

A nyárra időzített legújabb cseh komédia, Zita Marino-vová első játékfilmje, a P@rt-nerkereső hozza a könnyed nyári hangulatot, amit ilyen-kor a moziban (is) jó átélni.

A nyárra időzített legújabb cseh komédia, Zita Marino-vová első játékfilmje, a P@rt-nerkereső hozza a könnyed nyári hangulatot, amit ilyen-kor a moziban (is) jó átélni. De ez csak annak köszönhető, hogy a szereplők egy egzoti-kus üdülőhelyre utaznak , ahol tűz a nap, hűsítenek a habok, látványos helyeken koktéloz-gatnak a partnerkeresők, összejönnek, akiknek össze kell jönniük, minden happy, csak a néző nem (annyira).

Mivelhogy a P@rtnerkereső nem épül be abba a meglehetősen erős vonalba, amelyet a minőségi cseh komédiák alkotnak – van belőlük bőven. Egy partnerkereső iroda működésére, illetve partnerkereső szinglikre építő komédia akár bombasztikus is lehetne, hiszen jobbnál jobb ötleteket lehet kitalálni arra, mitől fut zátonyra az első randi – mint ahogyan Marinovová filmjében is van számtalan igazán jó, kacagtató helyzet és szórakoztató elfuserált első randi.

Sztereotip (komikus) karakterekre olyan jó történetet lehetett volna építeni, mint amilyet Jiří Vejdělek bontott ki a Társasutazás (Účastníci zájazdu) című vígjátékában, amely az utóbbi évek egyik legjobb, örökzölddé vált nyári komédiája. Ahányszor vetítik a televíziós csatornák, annyiszor lehet szórakozva belefelejtkezni, és élvezni. Igaz, annak az egyik legkedveltebb cseh bestseller író, Michal Viewegh írta az alapját, azt az irodalmi művet, amelyből Vejdělekkel együtt közösen alkották meg a forgatókönyvet. Pazar, remek vígjáték született belőle, amely arról szól, hogy egy társasutazásra befizetett társaság autóbusszal elindul a tengerhez, és eltölt ott egy hetet. Olyan erős hatása van Vejdělek filmjének, hogy a néző úgy érezheti, részese annak, amit lát, ott van ő is a hűsítő habokban, belekényszerítve egy véletlenül összeverődött társaság közösségébe.

Marinovová filmjének alapvető hibája és legfőbb hiányossága, hogy segítség nélkül, saját maga írta a forgatókönyvet, és sajnos nem sikerült sztorivá kovászolnia az egyébként jó ötletek hosszú sorát. Nincs malter, ami összefogná, egybe tartaná a szórakoztató első randis anekdotákat. A film nagy része inkább csak olyan dugába dőlt ismerkedő randikból készült videóklipek füzére – amelyekhez egyébként fülbemászó dallamokat, slágereket szolgáltatott Vašo Patejdl és Petr Janda.

Azért volt szükség a mellékszereplők (akik komikusabb figurák, mint a főszereplők) első randis kalandjaira, mert az alapsztori meglehetősen vérszegény, mesterkélt és szájbarágós. Van egy előkelő internetes társkereső iroda egy középkorú főnökkel (Jiří Langmajer), aki a külvilág felé boldog, rendezett házasságban él plázafüggő feleségével szuperül-hiperül berendezett luxuslakásukban. A főnök a nála társkeresés céljából jelentkező hölgyek „legjavát” próbarandira hívja, amíg kedve tartja, testi kapcsolatot tart velük, majd dobja őket.

A főnök feleségének (Adéla Gondíková) a barátnője (Zuzana Kajnarová) unja a szingli létet, és irigyli barátnőjétől a mindig mellette álló férjét (akiről egyébként egyetlen fotó sincs a közös lakásban – mily véletlen!). A feleség rábeszéli a barátnőt, hogy adjon fel társkereső hirdetést férje cégénél. A barátnő vonakodva ugyan, de rááll. Adatlapja a főnök kezébe kerül, aki randira hívja. Klappol is köztük minden, de a főnök egy idő után ráun a nőre. A nagy káosz akkor alakul ki, amikor a szakítás miatt búbánatos barátnő a feleséggel bepiál egy görbe estén, és ott alszik a családi fészekben, ahova a férj ugyancsak ittasan érkezik meg egy bevetésről. Reggel mindenre fény derül. S mivel ezt – ez kb. a film felénél történik – nehéz lenne valamilyen irányba izgalmasan továbbvinni, a mozi második részében a főnök társkereső utat szervez a klienseinek egy előkelő tengerparti üdülőbe (ez biztosítja a film nyári hangulatát).

Ennyi a fő sztori, a film ütőere, amely alig üt. Lassú, sok benne a lényegtelen, és a szellemességtől sem csattan ki. Ezért kell feltupírozni a mellékszereplők randijaival. Van egy vonal, amely totálra vágja a filmet. A barátnőnek van egy meleg fiútestvére, akit azzal a (rég elcsépelt) fő jellemvonással próbál komikussá tenni a forgatókönyvíró-rendező, hogy egyfolytában a lánytestvér lábujjkörmeit lakkozza. A film nagy része ilyen mellényúlás, felszínes, olcsó ábrázolással, sikamlós malacpoénokkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?