Elhunyt Zenthe Ferenc

Elment a Tenkes kapitánya. Nyolcvanhat éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai-díjas kiváló és érdemes művész.

Elment a Tenkes kapitánya. Nyolcvanhat éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai-díjas kiváló és érdemes művész.

A hatvanas évek elején vált népszerűvé Eke Mátéként, vagyis a puszták, a magyar falu szegényeinek igazságot osztó, az osztrák labanc eszén mindig túljáró, a pökhendi siklósi Eckbert ezredest valamennyi kirohanása végén megleckéztető Tenkes kapitányaként. A legendás, tizenhárom részes sorozatot bölcs, csavaros észjárású és mindig igazságot osztó lovas kapitányaként Zenthe Ferenc több nemzedék szívébe „lovagolta be” magát.

Tenkeshegy kapitánya mit sem öregedett az esztendők során: örökifjúként élt, él bennünk, hiszen gyakran vették elő a sorozatot és vetítették le – minden alkalommal magas nézettségi számmal. Csak akkor figyeltünk fel rá, hogy mennyire megváltozott, miután leszállt a lóról, és beült a piros Ladába. A bölcs, az életet kiismert taxis Taki bácsiként, aki mindig türelemre intette mindenki Lenke nénijét, ugyanúgy ott volt a szívekben, s vártuk őt hétről hétre a képernyőre, mint anno a hatvanas években – ezúttal nem tizenhárom részben, hanem tizenhárom éven át. A Szomszédok című teleregényben hűséges volt sokat morgó idős társához, féltve szerette egy szem lányunokáját, de szabadságában soha nem korlátozta, a lakókhoz tisztelettel közeledett minden helyzetben. Egy volt a mindennapok küzdő embere közül: ezért álltunk mellette.

„Arc nélkül” is élt és él bennünk. Közel negyven évig kölcsönözte a hangját a Szabó-vőnek; a Magyar Rádió népszerű folytatásos családregényében, a Szabó családban ő volt Zoli, Icu újságíró férje. A két tévésorozat közti időszakban mozifilmben is volt populáris szerepe. A nyolcvanas évek egyik legnagyobb közönségfilmjében, a Jób lázadása című Kabay–Gyöngyössy-opusban, amelyben idős feleségével, akivel hét gyermeket temettek már el, „fellázad”. Zsidó házaspárként keresztény gyereket fogadnak örökbe, hogy ne vesszen el a vagyonuk, miután őket elhurcolják. Az a kőkemény, belülre fájó tekintet, ahogy idős, gubbasztó párjával a kocsiról nézik az őket szólongató kisfiút, a magyar filmtörténet egyik legmegrázóbb búcsúzása. Negyven játékfilmben, megközelítőleg húsz tévéfilmben láthattuk. Színpadon számtalan klasszikus és kortárs darabban játszott. A modern műfajokra sem mondott nemet: a József és a színes szélesvásznú álomkabát című mozgalmas Webber-musicalben Jákob szerepét osztották rá.

2003-ban szülővárosa, Salgótarján díszpolgárrá választotta Zenthe Ferencet. De díszpolgár ő a Tenkeshegyi vár alatt, a Gazdagréten... és szerte az országban. Sőt a határon túl is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?