Elhunyt Zdena Gruberová

Pozsony. Nyolcvanhárom éves korában szerdán elhunyt Zdena Gruberová színésznő. 1954-től 1998-ig a Szlovák Nemzeti Színház tagja volt. Több mint nyolcvan figurát formált meg színpadon, köztük a drámairodalom legendás nőalakjait.

Pozsony. Nyolcvanhárom éves korában szerdán elhunyt Zdena Gruberová színésznő. 1954-től 1998-ig a Szlovák Nemzeti Színház tagja volt. Több mint nyolcvan figurát formált meg színpadon, köztük a drámairodalom legendás nőalakjait. A szívéhez legközelebb álló szerepének Júliát tartotta a Rómeó és Júliából. Ebben a Shakespeare-darabban volt először partnere Karol Machata, aki szinte állandó színpadi társává vált. Gruberová legismertebb alakításai közé tartozik Ophelia a Hamletből, Stella A vágy villamosából, Linda Az ügynök halálából. Kiemelkedő volt Éva szerepében Az ember tragédiájában, az előadásban Leopold Haverl játszotta Ádámot. Gruberová több tévéjátékban és jó néhány mozifilmben is szerepelt, köztük Palo Bielik legendás alkotásában, a Dabač kapitányban (1959), Andrej Lettrich rendezésében, a Vörösborban (1976). Mesefilmek jóságos alakjait is életre keltette. Játszott a 2000-ben forgatott Szivárvány című cseh–szlovák produkcióban, legutóbb pedig a 2001-ben készült Holle anyó televíziós változatában, amelyben a címszerepet alakította.

Tisztelői január 24-én, 10 órakor vehetnek végső búcsút Zdena Gruberovától a Szlovák Nemzeti Színház régi épületében. (tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?