Elhunyt Kazimierz Dejmek rendező

Varsó. 79 éves korában meghalt Kazimierz Dejmek, az egyik legkiválóbb lengyel színházi rendező, akinek 1968-as Mickiewicz-rendezése diáklázadáshoz vezetett Lengyelországban. Dejmek a II.

Varsó. 79 éves korában meghalt Kazimierz Dejmek, az egyik legkiválóbb lengyel színházi rendező, akinek 1968-as Mickiewicz-rendezése diáklázadáshoz vezetett Lengyelországban. Dejmek a II. világháború után a lódzi színművészeti főiskolán tanult, majd több színésztársával egy újfajta, „politikai színház” megteremtésén fáradozott, amelyben Sztanyiszlavszkij módszereit igyekezett meghonosítani. Az Adam Mickiewicz Ősök című drámája alapján készült rendezésével, mely az 1968-as lengyelországi diáklázadást kirobbantotta, Dejmek a nagy októberi szocialista forradalom 50. évfordulója előtt akart tisztelegni. A darabot 1967. november 25-én mutatták be Varsóban.

Az akkori lengyel kommunista vezetés ellenben kormányellenes, klerikális és szovjetellenes előadásnak látta az Ősöket (Mickiewicz az orosz megszállás elleni lengyel nemzeti függetlenségi harcnak állított emléket a műben). Dejmektől először azt követelték, hogy alakítsa át a rendezést, majd hogy havonta egyszeri alkalomra korlátozza az előadások számát. 1968 márciusában kizárták a pártból, ugyanazon év novemberében eltávolították a színházból. A színdarabot betiltották, ami csak olaj volt a tűzre: a diákok utcai tüntetésen tiltakoztak, amelyet a rendőrség oszlatott fel. Többeket – köztük Adam Michniket – kizártak a varsói egyetemről. Az ezután következő újabb diáktüntetést a rendőrség brutálisan szétverte, majd kíméletlen támadás indult a rádióban, sajtóban a „cionisták” ellen.

Dejmekről a pártpropagandisták azt terjesztették, hogy – felesége révén – cionista összeesküvés áldozatává vált. A lengyel rendező ezután főképpen külföldön dolgozott, egyebek között a milánói Piccolo Teatróban és a bécsi Burgtheaterben. 1981-től a varsói Teatr Polski igazgatója volt. A rendszerváltás után, 1993–96 között Dejmek két baloldali kormányban is művelődési miniszter volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?