Életre kelt a Megfeszített

Új rockoperával rukkolt elő a Felvidéki Rockszínpad. A premiert a somorjai Pomlé szabadtéri színpadán tartják pénteken este, fél kilenckor. A magyarországi Kormorán együttes tagjának, Koltai Gergelynek a műve, mely a szeretet hatalmát állítja szembe az anyagi hatalommal, a pénz világával, a zsarolással, a médián keresztüli népbutítással, először kerül szlovákiai magyar színpadra. Az előadás előkészületeiről, megvalósításáról és a további tervekről Karkó Henriettel, a darab rendezőjével és producerével beszélgettünk.

Sass Tibor és Kovács Koppány a próbánH. T. Gibbó-felvételeMi adta az ötletet, hogy éppen a Megfeszített című rockoperát vigyék színre?

Kormorán-rajongó vagyok, és ezzel a kórral próbálom megfertőzni a környezetemet is. Mikor először láttam a darabot, elhatároztam, mindenképpen színpadra állítom, és a lehetőségekhez mérten bemutatjuk a Felvidéken. Úgy érzem, ezt a remekművet az embereknek az életükben legalább egyszer mindenképpen látniuk kell, hogy rendet tudjanak rakni lelkiismeretükben, identitásukban és értékrendjükben.

Az egyik főszerepet, a somorjai Rómeó Vérzik énekese, Kovács Koppány alakítja. Vele hogyan került kapcsolatba?

Kovács Koppány látta az István, a Király darabunkat, úgy érezte kedve volna kipróbálni magát színházi környezetben is. A kapcsolat társulatunk technikusai révén jött létre, mikor errefelé koncerteztek a Rómeó Vérzikkel, többször igényelték segítségüket. Miután az István, a Királyban felszabadult egy szerep, Koppányt kértük fel a kisegítésre. A közös munka olyan jól sikerült, hogy most a többi zenekartagnak is felajánlottuk, szerepeljenek a Megfeszítettben. Az énekesen kívül, aki az áruló szerepét kapta, az egyik gitáros, Csiba Richárd is elfogadta az ajánlatot, Jézus szerepét alakítja majd. Püke, nem tudta vállalni a munkát, sajnos gondja akadt a hangszálaival, így Sanchóval, a zenekar dobosával együtt ők az elsőszámú rajongóink. A próbákon is végig ott voltak.

Mennyi időt vett igénybe az előadás megvalósítása?

Körülbelül egy évbe telt, míg sikerült színpadképessé alakítani a gondolatainkat. Sok időt a stúdiómunkálatok vittek el, és szintén gondot okozott, hogy a Vezért alakító Sass Tibor Ausztriában él, így nem mindig volt folyamatos a munka. A végső összpontosítás három napig zajlott, ezalatt szinte megállás nélkül dolgoztunk.

Ki készítette a koreográfiát?

Szerencsére jó a kapcsolatunk a somorjai Csalló néptáncegyüttessel, így az egész koreográfiát ők alakították Dobsa Tamás vezetésével. Úgy érzem, jó munkát végeztek. Ugyancsak pozitívan szólhatok a világításról és a jelmezekről is. Remélem, nem okozunk csalódást.

Ha jól tudom, a bemutatón a Kormorán tagjai is ott lesznek?

Igen, az egész zenekar megígérte, hogy eljönnek. Sőt, Magyarországon működik a Kormorán-rajongók klubja is (KOBAK), ha minden igaz, akkor több mint negyven klubtag is itt lesz. A premiert próbáltuk nagyszabásúra tervezni, ezért is választottuk színhelyül a somorjai Pomlé színpadát, ott minden feltétel adott, hogy méltó körülmények között avassuk fel a rockoperát.

Mik a további tervek a darabbal?

Természetesen próbáljuk minél több helyre elvinni, sajnos ez szervezési okokból sokszor nem olyan egyszerű. Június tizenharmadikán Szencen adjuk elő. Terveink között szerepel, hogy Erdélybe is bemutassuk a darabot, és esetleg Magyarországra is elmegyünk, de ezek még csak távoli ötletek, most a premierre szeretnénk koncentrálni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?