Egzotikus nagy találkozások

Pozsony. A Francia Intézet, az Olasz Kulturális Intézet, valamint a pozsonyi spanyol nagykövetség második alkalommal rendezi meg a szlovák fővárosban a latin filmnapokat, azaz a közelmúlt terméséből válogatott spanyol, francia és olasz filmek szemléjét.

A félúton megrekedt kubai autóbusz utasai, Vladimir Cruz (Emilio) és Thaimi Alvarino (Jacqueline) A várakozók listája című filmből A latin filmnapok megszervezésével az említett intézmények Pozsonyban nem Hollywoodnak üzennek hadat, vagyis nem az amerikai mozi ellen harcolnak, hanem az európai filmművészetet, konkrétan a mediterrán országok, Spanyol-, Francia- és Olaszország mozgóképművészetét akarják elfogadtatni, szlovákiai nézőtáborát növelni, bővíteni. A tavalyi latin filmnapokhoz hasonlóan, idén is olyan filmeket soroltak be a programba, amelyek főszereplője valamiképpen a nő. Vagy úgy, hogy a rendezője és legtöbb alkotója nő, vagy úgy, hogy a gyengébb nem problémáiról szól, vagyis olyan témát dolgoz fel, amelyben a nő körül forog a világ, esetleg úgy válik „női filmmé” ez vagy az a mozgóképes opus, hogy a főhőst alakító díva teszi nevezetessé és vonzóvá az alkotást, azaz valamely neves sztárszínésznő kelti fel a figyelmet a produkció iránt. Mint például Luchino Visconti 1963-as filmjében, A párducban, amely azért szerepel a latin filmnapok műsorán, hogy a fiatalabb nézők is megismerhessék a filmvászonról az egykori dívát, Claudia Cardinalét.

Az olasz filmek közül mindenképpen egzotikusnak és látványosnak ígérkezik Giorgio Treves rendező Rosa és Cornelia című tavalyi munkája, amely kosztümös film, a tizennyolcadik században játszódik, és egy arisztokrata nő és a szolgálólánya közötti érzelmi viszonyról szól, arról, hogyan védelmezik szerelmüket az előítéletekkel szemben.

Nem kevésbé érdekes kapcsolatot mutat be Mimmo Calopresti 1995-ös mozgóképe, a Második alkalommal. Lisa egy terrorakcióban Alberto életére tör, de a férfinak sikerül megmenekülnie a tragédia elől. A támadást követően, tizenkét év után újra találkoznak, ám a nő nem tud hozzá őszinte lenni: nem vallja be, hogy az éjszakáit harminc éven át börtönben kell töltenie.

Lenyűgöző, tunéziai berber környezetben játszódik Pino Quartullo Szerelmi történet tövisekkel című 1996-os filmje, amely egy házasság megromlásáról szól. A férj Karthágóba szökik egy pályája elején álló énekesnővel, hogy együtt töltsék szabadságukat. A feleség egy közvetítőirodától partnert bérel magának, s elindul, hogy „bevegye” Karthágót. A helyzetét nehezíti, hogy a bérelt férfi kezdő a pályán, első alkalommal próbálkozik ezzel a szolgáltatásformával.

Egzotikus témákat kínálnak a programba beválogatott spanyol filmek is.

Patricia Ferreira tavalyi munkáját, a Tudom, ki vagy című thrillert nézve egy fiatal pszichiáternő és emlékezetkiesésben szenvedő betege kapcsolatán keresztül nemcsak a lélekben búvárkodhatunk, hanem a spanyolok demokráciáért folytatott harcáról is képet kapunk.

Icíar Bollaín ’99-es, a Virágok egy más világból című opusának egy dominikai lány a főszereplője, aki illegálisan él Madridban.

Családi titkokba pillant be Garcia Querejeta ugyancsak ’99-es filmje, a Ha visszatérsz. Hosszú idő után, édesanyjuk temetésén találkozik újra három lánytestvér, s újra kezdik megismerni egymást.

Juan Carlos Tabío tavalyi filmje, A várakozók listája Kubába viszi a nézőt, konkrétan egy falusi buszpályaudvarra, ahonnan éppen elindul egy busz, de a motor felmondja a szolgálatot. Utasai a rozoga kabinban összezárva türelmetlenül várják, hogy folytathassák az útjukat – ez az 1993-ban játszódó jelképes történet a kubai politikai-társadalmi viszonyokra is utal.

A spanyol filmek között szerepel még a műsoron Carlos Saura Goya Bordeaux-ban című filmje.

A francia filmek közül Tonie Marshall filmje, a Vénusz Szépség az élet sűrűjéből mutat igencsak hiteles képeket. A Vénusz Szépség kozmetikai szalonban rengeteg vendég fordul meg. S mint kiderül, nem csak a tulajdonosnő és a három kozmetikuslány az állandó. Vannak törzsvendégek, nők és férfiak, akik mindennapi problémáikkal és örömeikkel élettel töltik meg a szalont.

Catherine Corsini rendező Szerelmesek című 1994-es filmjében két testvér, a hosszú idő után hazaköltöző Viviane és a saját neméhez vonzódó öccse, Mark kapcsolatára figyel, bemutatva az őszinte nagy feltárulkozásokat.

A vetítések helyszíne a pozsonyi 901-es Filmklub (Račianská 59).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?