Egy év a Csiribiri Játszó- és Táncházban

A losonci Csiribiri Játszó- és Táncház az elmúlt évben is havi rendszerességgel tartotta találkozóit. Megszokottá vált, hogy a hónap második szombatján a gyermekek és szüleik, valamint a pedagógusok foglalják el a losonci Magyar Kulturális Központ termét.

Meseszínház saját alkotású bábok főszereplésévelA szerző felvétele A losonci Csiribiri Játszó- és Táncház az elmúlt évben is havi rendszerességgel tartotta találkozóit. Megszokottá vált, hogy a hónap második szombatján a gyermekek és szüleik, valamint a pedagógusok foglalják el a losonci Magyar Kulturális Központ termét.

A foglalkozások alapját az elmúlt évben is a játék és tánc képezte, szeptembertől pedig a játék részeként a bábozást, a bábszínház került előtérbe. Januárban a gyermekek papírcsodákkal ismerkedtek meg. Februárban Kelemen Zsuzsanna vezetésével tésztagyurmából készültek szebbnél szebb képek és tárgyak. Márciusban Gyetvai Judit a társasjátékok birodalmába vezette a gyerekeket, s tanította meg őket játszani a saját maguk készítette alkotásokkal. Áprilisban Győrffy Dezsőné (Salgótarján) vezetésével húsvéti díszek és játékok készültek. Májusban az anyák napja volt a téma. Kelemen Zsuzsanna ezúttal azt mutatta be, hogyan lehet egyszerű, bárki számára könnyen elérhető eszközökkel mézeskalácsot díszíteni. Júniusban a Vigadó Sárkány udvarában került sor a gyermeknapi rendezvényre, amelyre több mint százan voltak kíváncsiak. A budapesti Kolompos zenekar régi ismerősként érkezett. A Furulyás Palkó című mesejátékukba sokan bekapcsolódtak. A délután bevezető részében Böszörményi István a Losonc és Vidéke Alap nevében könyveket adott át losonci Magyar Tannyelvű Alapiskola akkor még jövendőbeli elsőseinek. Köszöntőt mondott Princ Katalin, az iskola igazgatónője is.

A szeptember 22-i őszi évadnyitó rendezvény vendége Kecskés Marika (Pozsony, Dunaszerdahely) előadóművész volt, aki a Hogyan szelídültek meg a vadállatok című bábjátékát mutatta be. Az előadást mind a gyerekek, mind a felnőttek nagyon élvezték. „Segédszervezőként” jelen volt Huszár László (Dunaszerdahely) is, aki megígérte, hogy ha kell, szívesen segít a bábszínházzal kapcsolatos foglalkozások előkészítésében. Októberben Dienes Mária (Kazincbarcika) és barátai nemezelést és bábkészítést (rongybabák) tanítottak. November 12-én Zsélyi Katalin drámapedagógus (Komárom) kommunikációs gyakorlatokat tartott. A játékos, sok-sok színházi elemet bemutató és gyakorló foglalkozást igen élvezték a gyerekek. Decemberben hagyományosan élénk érdeklődés kísérte az év utolsó rendezvényét, amely délutáni részének a Kármán József Magyar Tannyelvű Alapiskola Kármán terme adott otthont. Gyetvai Judit köszöntője és bevezetője után a műsor első részében a kassai Kofferszínház tagja, Plaszky Tamás mesélte el Babszem Jankó történetét, majd a cirkusz világába vezette be a bábjátékába aktívan bekapcsolódó gyerekeket. Az ezt követő gyermektáncházban a nagymegyeri Cseh Tamás és zenekara kíséretében a füleki Varga Kornélia és Varga Norbert tanítottak magyar népi táncokat. A rendezvény kora este a Pelikán szálló éttermében folytatódott, ahol a népzenei koncertet táncház követte.

Valamennyi foglalkozásnak része volt a játszó- és táncház, amelyet felváltva vezetett Varga Kornélia, Bodnár Heni, Bolyós Mónika és Gyetvai Judit. A foglalkozásokon átlagban 20–30 gyermek vett részt, gyermeknap, karácsony előtt ennek többszöröse. A rendezvények egyre gyakoribb résztvevői voltak az óvodai pedagógusok, akik a bemutatott játékokat, módszereket igyekeztek megfigyelni és megtanulni, hogy azokat azután a mindennapos munkájukban tudják hasznosítani. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a meghívott vendégek – amennyiben az idejük engedi – külön szakmai foglalkozásokat tartsanak az érdeklődő pedagógusoknak. Az első ilyen programra idén januárban került sor.

A Csiribiri elmúlt évi programját a SZK Kulturális Minisztériumának Kisebbségi Főosztálya, valamint a Magyar Kulturális Örökség Minisztériuma támogatták. Külön köszönet illeti a foglakozásoknak helyet adó losonci Magyar Kulturális Központot, továbbá azokat a családokat, szervezeteket és vállalkozókat, akik munkájukkal, valamint anyagilag támogatták és segítették a foglalkozások előkészítését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?