Egy EU-kompatibilis zenekar

A tévé nagyhatalom. A kis tévé is az. A hazai Music Box nevű csatornát senki sem tévesztené össze a Music Televisionnal, de működési elvük azonos, és sztárokat is azonos módon gyártanak. Bármi befuthat, csak bátorság kérdése, hogy mit dobnak be a köztudatba.

A tévé nagyhatalom. A kis tévé is az. A hazai Music Box nevű csatornát senki sem tévesztené össze a Music Televisionnal, de működési elvük azonos, és sztárokat is azonos módon gyártanak. Bármi befuthat, csak bátorság kérdése, hogy mit dobnak be a köztudatba. Ékes példa erre a moldvai Zdob si Zdub zenekar, amely a bátor zenei szerkesztőknek köszönheti „hallatlan” szlovákiai sikerét. Amikor 2000-ben láttam őket a Diákszigeten, sem én, sem ők nem álmodtak volna oly merészet, hogy három éven belül egy kis közép-európai országban kenterbe verik az összes világsztárt, és vezetni fogják a kliplistát. Márpedig ez történt. Az Everybody in the Casa Mare című, cigány folklórral beoltott vidám punk-rap nótát novemberben már óránként követelték a kedves nézők, és a Markíza kliplistáján is gyorsan az elsők közé kúszott. Mi sem természetesebb, mint hogy a nép megrohanta a lemezboltokat, és bőszen vásárolni kezdték a 450 sheep című Zdob si Zdub-lemezt. A koncertszervezőknek több se kellett: gyorsan végigturnéztatták a zenekart öt szlovákiai városon, ahol a nagyérdemű kórusban üvöltötte a román nyelvű dalszövegeket. A meghatódott muzsikusok azt ígérik, tavasszal visszajönnek, a nyári fesztiválmeghívásokra pedig már most igent mondtak. Ebben a történetben az a legszebb, hogy nem holmi tingli-tangliról, hanem nívós dologról van szó. Az orosz, moldáv és roma dallamoknak ez a rockos keveréke épp jókor érkezett, mivel hozzánk mostanában kezd begyűrűzni a world music, a punkot és a skát viszont mára sokan megunták. Roman Iagupov és társai ráadásul elég messziről, a hardcore-tól indultak 1994-ben, aztán végigeveztek az alternatív vizeken, egyre több tiszta forrásból származó népi elemet mosva bele a zenébe. A 450 sheep érezhetően a nyugati piacra készült, kissé rá is játszanak a balkáni egzotikumra, de azoknak, akik nem ismerik a Taraf de Haiduks zenekart és társait, elemi élményt nyújt ez a lemez. Asszonykórusok, csujogatók, gitárzúzás, szkreccselés, vidám trombiták, sípok, dobok, nádi hegedűk. Iagupov hol úgy énekel, mint David Byrne, hol úgy, mint Eminem, hol pedig mint Henry Rollins. Már ez a tény is érzékelteti a Zdob si Zdub-féle vidám kavalkádot. Kiérlelt dalok, fogyasztható, de nem megalkuvó hangszerelés, aprólékos, profi keverés. Szép, mint a balkáni rezes-lakodalmas és az alternatív hip-hop véletlen találkozása a kisinyovi keverőpulton. A szövegről annyit: évekig oroszul nyomták, aztán áttértek románra, és sejteni lehet, hogy tartalom is párosul a formához. MC Vasile-nak, az öreg cigánynak köszönhetően pedig annyit már mindenki tud, hogy „Dimineata pe räcoare, Eu stacu cu fata la soare...”

(Zdob si Zdub: 450 sheep, Warner Music)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?