„Dühödt provokáció”

Velence. Peter Mullan rendező The Magdalene Sisters (A Magdaléna nővérek) című filmje nyerte el a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán díjat a vasárnap befejeződött 59. Velencei Filmfesztiválon.

A legjobb rendezés díját Csang-dong Lee Oasis (Oázis) című koreai alkotása kapta. A legjobb férfi alakításért járó elismerésben Stefano Accorsi olasz színész részesült, aki Michele Placido Un viaggio chiamato amore (Egy utazás, amelynek szerelem a neve) című filmjében játszik. A legjobb női alakításért Julianne Moore kapott jutalmat Todd Haynes rendező Far from Heaven (Távol a mennyországtól) című művében nyújtott felejthetetlen játékáért. Andrej Koncsalovszkijnak ítélték oda a zsűri nagydíját a Dom Durakov (Őrültek háza) című filmjéért.

A Velencei Filmfesztivál zsűrijében – legalábbis a sajtó által megszellőztetett pletykák szerint – szinte az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy a The Magdalene Sisters vagy Patrice Leconte The Man from the Train (Férfi a vonaton) című filmje érdemli-e meg az Arany Oroszlánt. A skót származású Peter Mullan alkotása ugyanis rendkívül rossz színben tünteti fel a katolikus egyházat, s nem volt biztos, hogy a Gong Li kínai színésznő által vezetett zsűri felvállalja-e ezt. A The Magdelene Sisterst egyébként a Vatikán már a fesztivál idején élesen bírálta. Néhány nappal ezelőtt az Osservatore Romano hivatalos katolikus napilap „dühödt provokációnak” minősítette a filmet, amely a hatvanas években játszódik az írországi kolostorok egyikében. Ide büntetésből kerültek be fiatal lányok, hogy sínylődve vezekeljenek.

A kritikusok jelentős része úgy látja, a vasárnap este befejeződött seregszemle idén úgy zárta kapuit, hogy egyetlen kiemelkedően jó alkotást sem vonultattak fel az alkotók.

A fesztivál közönségét a tavalyi egyesült államokbeli terrortámadásokkal foglalkozó „11.09.01” ragadta meg a leginkább. A világ négy sarkából összesereglett 11 filmes – a szakma nagy öregjei és ifjú tehetségei vegyesen – egy-egy epizódban mesélték el a New York és Washington elleni támadást és azt, amit a merényletek kiváltottak bennük. Mindegyikük fejenként 11 perc 9 másodpercig: s ezzel bizony feledtették a közönséggel a versenymezőnyben bemutatott 21 alkotás egyikét-másikát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?