Díjeső a Duna Menti Tavasz fesztiválon

Dunaszerdahely. Szombaton délelőtt az ünnepélyes díjkiosztással véget ért a XXVIII. Duna Menti Tavasz, a gyermekszínjátszással és bábjátékkal, valamint szerkesztett népi játékokkal foglalkozó csoportok országos seregszemléje.

Dunaszerdahely. Szombaton délelőtt az ünnepélyes díjkiosztással véget ért a XXVIII. Duna Menti Tavasz, a gyermekszínjátszással és bábjátékkal, valamint szerkesztett népi játékokkal foglalkozó csoportok országos seregszemléje. Egészében dinamikus szakmai fejlődést és a részt vevő csoportok számbelileg is hatalmas fejlődését mutatta a rendezvény. Idén hatvan fölött volt a verseny elődöntőire bejelentkezett csoportok száma, ebből tíz bábjátszó, három népi szerkesztett játékot bemutató és tizennégy gyermekszínjátszó-csoport vívta ki az országos megmérettetésen való részvétel jogát. Idén sem volt könnyű dolga a zsűrinek, a bábos kategóriában például bármelyik produkció a nemzetközi versenyek színvonalát is gond nélkül elérte. A gyermekszínjátszóknál némileg hullámzóbb színvonalat hozott a mezőny, de nekik sincs okuk szégyenkezniük, mert a színpadon önfeledten és lélekkel játszó gyerekek látványa minden kisebb-nagyobb, úgynevezett szakmai hibáért kárpótolta a közönséget. Az idén először megjelent a népi szerkesztett játékok kategóriája is a versenyen, és mind a szervezők, mind a nézők meggyőződhettek arról, reményteljes és jó irány helyet adni ennek a műfajnak a Duna Menti Tavasz keretein belül. Az alábbiakban a XXVIII. Duna Menti Tavasz díjazottjainak névsorát közöljük:

Bábkategória

Fődíj: a felbári Amádé László bábcsoport – A kelekótya kiskakas című produkcióért.

Nagydíj: a galántai Manócska bábcsoport – a Kádár Kata című balladafeldolgozásért.

Nívódíjak: a pozsonyeperjesi Ugri Bugri bábcsoportnak A Vitéz László Aranyországban című bábjátékért, a szimői Hétszínvirág bábcsoportnak Az állatok nyelvén tudó juhász című bábjátékért, a felsővámosi Tikiriki bábcsoportnak a Lúdas Matyi című bábjátékáért és a Harkácsi Pimpó bábcsoportnak a Jancsi és Juliska című bábjátékáért.

Dusza István Díjat kapott a Sárói Alapiskola bábcsoportja A kiskondás című produkcióért.

Nevesített díjak: A Barátságos Árnyak Díjat az érsekújvári Pinokkió bábcsoport, a Zöld Ág Díjat a hetényi Tabita bábcsoport, az Ormányos Díjat a Nagyudvarnoki Kiskabóca, a Kétszínvirág Díjat pedig a nagyudvarnoki Kabóca bábcsoport kapta.

A gyerekzsűri díját a bábos kategóriában a felbári Amádé László bábcsoport kapta.

A szerkesztett népi játékok kategóriájában a Nagydíjat a bélyi Gyöngyöcskék csoport kapta Játék kosarakkal című produkciójáért. Kikelet Díjat a nagygéresi Vadóc gyermekszínjátszó-csoport kapott Kár lenne elfelejteni című játékáért. Az Örök Játék Díját az izsai Pitypang Néptánccsoport kapta a Mátyusföldi és izsai népi gyermekjátékok című feldolgozásért.

A színjátszó kategória díjazottjai:

Fődíj: az ipolysági Csillag-szóró színjátszó csoport A kecske temetése című mesefeldolgozásért.

Nagydíj: a dunaszerdahelyi Kisfókusz színjátszó csoport a Szegény ördög című mesejátékért.

Nívódíjasok: a nyárasdi Tekergők a Kacor Király című mesejátékért, valamint a királyhelmeci Apróka színjátszó csoport a Katinka és Julinka című mesefeldolgozásért.

Rendezői Díjat az ipolysági Köteles Judit kapott.

A Pedagógus Rendező Díjat a királyhelmeci Nádasdi Hilda kapta.

Nevezett díjak tulajdonosai:

Üveggolyó Díjat a nagymegyeri Megyerkőcök kaptak Mese arról című játékukért, Kamasz Panasz Díjat a hetényi Kópék színjátszó csoport a Bradley, az osztály réme című adaptációért. Az Ördögi Fogadás Díját a párkányi Csángáló színjátszó csoport A póruljárt ördögök című produkcióért, Kaján Tükör Díjat a Marcelházi Alapiskola Kisszínpada kapott a Bíró János című mesefeldolgozásért, Nagyvárosi Álom Díjat a Szepsi Iglice csoport Az éjszaka csodái című produkcióért, Az Ördögi Kör Díjat a királyhelmeci Bodrogközi Aprószínpad a Szegény ördög című mesefeldolgozásért, Fele Királyság Díjat az érsekújvári Nevenincs csoport a Fajankó című mesefeldolgozásért.

Csémy Éva különdíját a bélyi Gyöngyöcskék színjátszó csoport kapta. A gyerekzsűri a színjátszó kategóriában a dunaszerdahelyi Kisfókusz színjátszó csoportnak adta díját.

A Duna Menti Tavasz fesztiválújságjának díját az ipolysági Csillag-szóró színjátszó csoport kapta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?