Dalos-táncos utazás

Csallóközkürt. Akár zenés földrajzi barangolásnak is nevezhetnénk az Apáink öröksége című nemzetközi népzenei fesztivált, amelynek III. évfolyamát holnap tartják a községben, hiszen a részt vevő csoportok előadása révén szinte valamennyi magyarlakta tájegység népzenekincséből ízelítőt kínál.

Csallóközkürt. Akár zenés földrajzi barangolásnak is nevezhetnénk az Apáink öröksége című nemzetközi népzenei fesztivált, amelynek III. évfolyamát holnap tartják a községben, hiszen a részt vevő csoportok előadása révén szinte valamennyi magyarlakta tájegység népzenekincséből ízelítőt kínál. Szabó Jolán, a Csallóközkürti Éneklőcsoport vezetője elmondta: „Szeretnénk megmutatni, milyen csodálatos népzenei anyagunk van, és hogy érdemes megőrizni és továbbadni a jövő nemzedéknek.” A fesztivál programszerkezete nem változott. Ezúttal is alkotóműhellyel nyílik 13 órakor, majd a csoportok végigvonulnak a falun. A népzenei koncert 16 órakor kezdődik. A vendéglátó csallóközkürtiek mellől ezúttal sem hiányzik majd a padányi és a nyékvárkonyi éneklőcsoport, amelyeket szintén Szabó Jolán vezet. Először látogatnak el a fesztiválra vajdasági vendégek. A csókai férfi éneklőcsoporttal az egri Palóc Gálán ismerkedtek meg a csallóközkürtiek. „Fantasztikus, lendületes műsort adtak, és úgy gondoltam, általuk is színesebb lesz a program. Katonadalokat fognak énekelni, mint Egerben, ezenkívül meglepetést is tartogatnak a közönség számára” – árulta el Szabó Jolán. Két citerazenekar van a fellépők között: a százdi és a dunaszegi. A dunaszegiek nem csupán azért kaptak meghívást a találkozóra, mert tavaly nagyon jól szerepeltek egy ifjúsági fesztiválon, hanem hogy jó példával is szolgáljanak: vannak még falvak, ahol a fiatalok is nagy kedvvel ápolják apáink zenei örökségét. A vendéglátók kelet-szlovákiai és csallóközi népdalcsokorral készülnek, a nyékvárkonyiak palóc sommás dalokkal, míg a padányiak Zobor vidéki lakodalmas csúfolódókkal. A békei vegyes éneklőcsoport is a csallóközi népdalkincsből merít, a férfiak pedig katonadalokat énekelnek majd. A nagycétényi vegyes éneklőcsoport lakodalmasát az asszonykórus vidám dalai és a férfiak huszárdalai egészítik ki. A kartaliak a Galga-mente népdalaiból állították össze műsorukat, a Megyer néptánccsoport bódvai és gömöri táncokkal szerepel. Ezúttal is utcabál zárja a rendezvényt. Tavaly hajnalig mulattak a résztvevők, s valószínűleg idén a komáromi Árgyélus parasztzenekar sem engedi el korábban a közönséget. Bíró Gyula, a község polgármestere úgy véli, sokat jelent a falu számára a fesztivál, s elődjéhez hasonlóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a hagyományteremtő céllal indított rendezvény a jövőben is éljen. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?