Dalok egy másik galaxisból

A besztercebányai Ivana Mer forradalmian új jelenség a hazai könnyűzenében. Early Works című első albuma mérföldkő, műfajok fölötti alkotás.

A besztercebányai Ivana Mer forradalmian új jelenség a hazai könnyűzenében. Early Works című első albuma mérföldkő, műfajok fölötti alkotás. Egyszerre bátor kísérletezés és tudatos „úttörés”, szemben az árral, egy olyan közegben, ahol tévés celebek vezetik a listákat.

Mintha nem is erről a bolygóról származna. Mintha egy űrturista szintetizálta volna mindazt, amit a földi zenékben izgalmasnak tart, megspékelve egy számunkra ismeretlen galaxis zenéjével.

A lebegő, atmoszférikus szerzemények fő „hangszere” a szintetizátor mellett a számítógép, hiszen valamiféle ambientről van itt szó – ha mindenképp kategorizálni akarjuk, amit hallunk. A fiatal dalszerző-énekesnő mindent egymaga kezel.

A felvétel 2013-ban készült, de csak néhány hete jelent meg. Ivana Mer akkor költözött haza, miután évekig élt Ibizán, Franciaországban és Németországban, méghozzá zenéből. Workshopokat vezetett, dalszövegeket írt egy francia zenekarnak, különböző elektro-akusztikus formációkkal koncertezett. Lassan, fokozatosan fordult az experimentális stílus felé, az élő hangszerek és az elektronikus hangzás fúziójával kísérletezve. Aztán a vokális harmóniák kezdték érdekelni, és egyre kevesebb effektet használt. Rájött ugyanis, hogy az emberi hang minden instrumentumnál alkalmasabb éteri, hipnotikus hangulat teremtésére. És hogy a dolog még meglepőbb legyen: a szlovák népzenével is úgy játszott el, ahogy eddig senki. Finom torzítón átengedve több szólamban egymásra mixelte az adott dallamot.

Az Early Works többéves keresés összefoglalója. A CD-n hallható kilenc angol és szlovák nyelvű dal kilencféle Ivana Mert mutat be. Felesleges feltenni a kérdést, hogy melyik az igazi, mert mindegyik az. (A The Birdsben például a folk-rockot értelmezte újra, a Diamond Fieldsben pedig a popballada műfaját.) A lemez ékes bizonyítéka annak, hogy nem muszáj leragadni egyetlen stílusnál, még akkor sem, ha az ember lánya zajos sikert arat egy rádiós tehetségkutatón (a Pachoľa című „népies ambient” dal a Rádio_FM Demovnicáján tarolt).

A lemezen szereplő felvételek legtöbbjének a sokoldalú billentyűsfenomén és stúdióguru Oskar Rózsa a producere, vélhetően az ő érdeme a viszonylag rádióbarát, földközeli hangzás. Ő vehette rá ezt az űrturistát, hogy hagyja itt az anyagot nekünk, földlakóknak, ne vigye magával az „övéihez”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?