Dalok a szakításról

<p>A tervezettnél másfél hónappal korábban jelenik meg Björk új albuma, miután a lemez anyagát online kiszivárogtatták – jelentette be az izlandi énekesnő.</p>

MTI-HÍR

Björk három év után jelentkezik új lemezzel, a Vulnicura című album az énekesnő kedd esti közlése szerint „24 órán belül elérhető lesz”. Björk az új stúdiólemezt egy „igazán szívszaggató albumként” jellemezte, amelynek központi témája egy idilli és romantikus párkapcsolat vége.

Az album egyes dalai kedden bukkantak fel különböző kalózoldalakon, csupán egy héttel azután, hogy Björk bejelentette, márciusban megjelenik kilencedik stúdióalbuma és közzétette a teljes dallistát. Az énekesnő nem kommentálta a kiszivárogtatást keddi üzenetében, helyette megköszönte rajongóinak a fokozott érdeklődést.

Björk szerint az album a fő témájául szolgáló szakítás „elég pontos érzelmi kronológiáját adja”, három dal a kapcsolat véget érése előtti időhöz kapcsolódik, míg másik három a szakítást követő időszakot képviseli. Björk reményei szerint a dalok segíteni fognak másoknak is; bizonyítják, hogy a szakítással járó érzelmi folyamat biológiai természetű: a sebesülést a gyógyulás követi.

Az internetes kiszivárogtatások egyre inkább megszokottá váltak az elmúlt időszakban, mivel a zenei fájlok terjesztése viszonylag kevés tudást igényel, a kalózoldalak közönsége pedig türelmetlenül várja az újdonságokat.

Madonna az elmúlt hónapban hat dalt tett közzé a tavasszal megjelenő albumáról, miután a számok korai változatai felkerültek az internetre. Björkkel ellentétben az 56 éves amerikai énekesnő felháborodottan reagált a kiszivárogtatásra, „művészeti erőszaktevésnek” nevezve.

A Vulnicura kiszivárgott változata a Björk legfontosabb korábbi albumaira jellemző hangzást viszi tovább: az énekesnő jellegzetes, nagy hangtávolságokat felölelő hangja, gazdag vonós aláfestéssel és elektronikus ütemekkel megtámogatva. Az album elkészültében a fiatal venezuelai lemezlovas-producer, Arca működött közre, aki többek között a rapsztár Kanye Westtel is dolgozott.

Björk legutóbbi albuma 2011-ben jelent meg Biophilia címmel, az ambiciózus lemez okostelefon-alkalmazásokkal és egyéb multimédiás eszközökkel mutatta be a természet, a technológia és a zene kapcsolatát.

Az énekesnő múlt héten több New York-i lemezbemutató koncertet is bejelentett, emellett a Museum of Modern Art egy márciusi kiállításon foglalkozik majd Björk munkásságával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?