Kultúra

Csak melodráma, és más semmi

Csak haragudni lehet a Minden, minden készítőire, mert hiába volt egy jó alapötlet, hiába lehetett volna ebből jó mozit csinálni, ők elszúrták.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. augusztus 8. 20:53

Így kaptunk egy tökéletesen érdektelen, tengernyi közhellyel telepakolt filmet arról, hogy milyen szép dolog is a szerelem. Pedig az eddig ismeretlen Stella Meghie rendezése nem indul rosszul: otthon vagyunk az éppen 18 éves Maddyvel, aki elvileg soha nem léphet ki a házból, mivel egy ritka, az immunrendszerét érintő betegség miatt akár rögtön meg is halhatna. Él tehát a maga kis világában, nővérrel, mindenről gondoskodó anyával együtt, csakhogy új család költözik a szomszédba, velük együtt pedig Olly, a fiatal srác.

Nem nehéz kitalálni, hogy a beteg Maddy életébe is beköltözik valami, ami leginkább a szerelemre hasonlít. Ám mintha innentől Stella Meghie elfelejtett volna filmet készíteni: a Nicola Yoon regénye alapján írt cselekmény szinte alig reflektál a bezártság érzésére, tizenöt perc sem telik el, és Olly már ott van Maddy lakásában, holott addig arról volt szó, hogy a betegség miatt erről szó sem lehet. Kapjuk egymás után az illogikusabbnál illogikusabb történéseket, és közben a sztori is nehézkesen halad előre. Azt nézzük, hogy a lány és a fiú egymást figyeli az ablakból, írják az SMS-eket, Olly kavicsokkal dobálja Maddy ablakát, nagyjából úgy, mint a nyolcvanas évek tinifilmjeiben.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"284269","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Pont az a baj a Minden, mindennel, hogy leragadt a ma már butácskának ható tinifilmeknél, és az alaphelyzeten túl nem sok értelmes gondolata volt a forgatókönyvírónak. Így fordulhat elő, hogy a mozi második fele lényegi történés nélkül telik el. Persze, bájos, ahogy a való világba először kilépő Maddy szaladgál a tengerben, felül egy repülőgépre, és a főszereplők is aranyosak, akár még kedvelhetők is, viszont mindez irtózatosan kevés, és javarészt giccses. Hiába kapunk egy jelentősnek szánt, de eléggé kiszámítható fordulatot a film végén, akkor is csak azt érezzük: a Minden, minden csupán azt az unalomig ismert közhelyet akarta átadni másfél órában, hogy a szerelem mindent legyőz.

Gera Márton

Minden, minden (Everything, Everything). Amerikai romantikus dráma, 96 perc, 2017. Rendezte: Stella Meghie. Szereplők: Amandla Stenberg, Nick Robinson, Ana de la Reguera, Anika Noni Rose.

Önnek ajánljuk

Helsinkiben díjazták az alakítását

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Tragikus baleset: egy 18 éves lány vesztette életét

Új aszfaltút lesz a párkányi Duna-gát tetején

Merénylet történt egy kabuli esküvőn, nagyon sokan meghaltak

DAC: nem elég dominálni, gól is kell

Legfrissebb galériák
Olvasta már?