Bolondos dallamok – Újra bevetésen

1930-ban indult hódító útjára a Looney Toons, azaz a Bolondos dallamok című animációs sorozat, aminek egyes epizódjait az akkoriban megjelenő mozifilmek előtt láthatta a nagyérdemű.

1930-ban indult hódító útjára a Looney Toons, azaz a Bolondos dallamok című animációs sorozat, aminek egyes epizódjait az akkoriban megjelenő mozifilmek előtt láthatta a nagyérdemű. Főleg Chuck Jones páratlan kitartással jellemezhető munkásságának köszönhetően több, mint hét évtizeddel az első 6 perces rövidfilmet követően a Bolondos dallamok még mindig a világ egyik legkedveltebb rajzfilmsorozata tucatnyi mókás figurájával. A Bolondos dallamok – Újra bevetésen a régi hagyományokat folytatva, brutális poénokat hadrendbe állítva és élő szereplőkkel kiegészülve készül megnevettetni a moziba látogatókat.

Dodó kacsa és Tapsi Hapsi, a két ünnepelt filmsztár összetűzésbe keveredik. Dodónak elege van abból, hogy Tapsi az első számú sztár a Warner Brothersnél, ezért megpróbál nagyobb teret követelni magának. Kirohanásának köszönhetően Kate (Jenna Elfman), a Komédiaügyi Alelnök kirúgja a nyughatatlan kacsát, aki ráadásként a Warner cég biztonsági őrével és önjelölt kaszkadőrével, DJ-vel (Brendan Fraser) is összetűzésbe kerül. Ekkor kapja a hírt DJ, hogy apját, a híres színészt (Timothy Dalton), aki mellesleg szuperkém is, fogságba ejtette az Acme megakonszern vezetője, Mr. Chairman (Steve Martin). Charmain mindenáron meg akarja szerezni a Kék Maki nevű gyémántot, amivel a Föld teljes lakosságát majommá tudná változtatni, hogy az Acme gyárba kényszerítse őket, majd a visszaváltoztatást követően megvetesse velük a sok gyártott kacatot. Azonban csak DJ apja tudja a drágakő lelőhelyét, ezért a lökött duónak sietnie kell, hogy megakadályozzák az őrült tervet. Nem is sejtik, hogy Kate, és a társa nélkül félszeg Tapsi a nyomukban van, hogy Dodót visszacsábítsák a rivaldafénybe.

Joe Dante ezúttal bebizonyítja, hogy nemcsak a filmkészítés csínját-bínját sajátította el pályafutása során, hanem igen sokrétű filmtörténeti ismeretekkel is felfegyverkezett: percenként kapunk jópofa filmes idézeteket, például a Psycho zuhanyzós jelentének snittről snittre történő átdolgozását, vagy az 1956-os Don Siegel-féle Testrablók inváziójának néhány pillanatra történő megidézését. Önmagában jó móka ezen utalásokra vadászgatni, amiből tényleg raklapnyi mennyiséget használtak fel az alkotók. Persze nem csak a filmtörténelem egy-egy legendája esik a poénok áldozatául, mindenki megkapja a magáét. Láthatunk komplett Britney Spears paródiát Heather Locklear előadásában, és szó esik az Amerikában igen csak a köztudatban élő 51-es titkos bázisról is, ahol állítólagosan UFO-kat boncoltak a kormány emberei.

A Bolondos dallamok Disney irányelveket valló családi mozi, rengeteg felnőtteknek szánt poénnal, filmes utalások tárházával, finom öniróniával és néhány remek alakítással (Timothy Dalton, Dodó kacsa). (mozinet)

Bolondos dallamok – Újra bevetésen (Looney Tunes - Back in Action), színes, amerikai film (2003), 90 perc, Rendezte: Joe Dante, Szereplők: Brendan Fraser, Jenna Elfman, Steve Martin, Heather Locklear, Joan Cusack, Timothy Dalton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?