Bóklászás az álmok földjén

Zalaba Zsuzsa Hét lakat alatt c. meséskönyve hétpecsétes titkot őriz, melynek valószínűleg egyedüli tudója a szerző. Mi többiek csak találgathatjuk, a kalandos cselekménysorban mi az álom, mi a valóság, ki álmodik kit, mikor van éjjel és mikor nappal. Elveszünk a szövevényekben? Nem baj.

Zalaba Zsuzsa Hét lakat alatt c. meséskönyve hétpecsétes titkot őriz, melynek valószínűleg egyedüli tudója a szerző. Mi többiek csak találgathatjuk, a kalandos cselekménysorban mi az álom, mi a valóság, ki álmodik kit, mikor van éjjel és mikor nappal. Elveszünk a szövevényekben? Nem baj. Hiszen csak álmodjuk az egészet.

Az író könnyű kézzel vezet minket az álmok földjére, ahol egy régi kalózláda körül bonyolódik a cselekmény. Dávid, Eszter és Csutka manó egykettőre barátságot köt, problémákat old meg, és elveszített tárgyakat kutat fel. A jó és a rossz közötti döntő ütközetben csak szemtanúként vesznek részt ugyan, mégis nagy az érdemük: ők észlelik először a veszélyt, ők hívják harcba a jó erőit.

A könyv rétegei – álom és valóság – szabadon átjárhatók, és több szállal kötődnek egymáshoz. Itt minden mindennel összefügg. A valóságban elveszett láncot az álomban megtalálják, s másnap már ott függ a fogason. A különböző szereplők egyformát álmodhatnak, vagy egy-egy kaland folytatását. Az álomföldi lények a valós szereplőkkel történt valós eseményeket álmodják. Miért? Mert ez a könyv játék. Játék a képzelettel, játék a fikcióval, játék a tér és idő dimenzióival. Játék, mint a posztmodernre hajló könyvek általában.

A játék azonban nem öncélú: együttgondolkodásra, együttjátszásra biztatja olvasóit a szerző. S hogy az együttjátszás megvalósulhasson, elkészült az álommanó honlapja is (www.csutkamano. hu). Vajon ez a kommunikációs forma vissza tudja vezetni a gyerekeket az olvasáshoz? Talán. Hisz elhangzott az ígéret, írjanak a gyerekek a manónak, s a következő könyvben már lehet, hogy ők is szerepelnek. Ha jól működik a honlap, a következő mesekönyvnek meglesz az olvasótábora. Hogy végig is rágják magukat a gyerekek az újabb kalandokon, az csakis a szerzőn múlik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?