Betekintés Toulouse-Lautrec világába

AJÁNLÓBudapest. Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) születésének 150.

AJÁNLÓ

Budapest. Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) születésének 150. évfordulója előtt tiszteleg a Szépművészeti Múzeum napokban megnyílt új kiállítása, amely elsősorban a francia alkotó életének utolsó tíz évében készített litográfiákat vonultatja fel.

A Szépművészeti Grafikai Gyűjteménye közel 240 művet őriz a posztimpresszionista mestertől – hasonlóan gazdag állománnyal csak a párizsi Bibliothéque Nationale, a berlini Gerstenberg-gyűjtemény, valamint a berlini és a drezdai grafikai közgyűjtemény rendelkezik. A Szépművészeti egyetlen Lautrec-festménye, az Ezek a hölgyek az ebédlőben szintén megtekinthető a Toulouse-Lautrec világa című kiállításon. Az anyagot a bécsi Albertinából kölcsönzött öt plakát egészíti ki.

A budapesten őrzött kollekció lehetővé teszi a francia mester grafikai munkásságának átfogó áttekintését, mind a funkció (plakátok, könyv- és folyóirat-illusztrációk, színházi műsorok, kottacímlapok), mind a tematika szempontjából. A kiállításon nyolc fontosabb téma köré csoportosítva láthatók a művek (a párizsi éjszakák jellegzetes alakjai; korabeli sztárok; színházzal összefüggő művek; nyilvánosházak; kottacímlapok; lóverseny; baráti megrendelésre születtek vagy személyesebb vonatkozású alkotások; a kiállítás utolsó része a Szépművészeti Lautrec-kollekciójának születését illusztrálja dokumentumokkal, valamint a gyűjteménybe került különlegesen kis példányszámban létező lapok kiemelésével). A tárlaton Lautrec művein és korabeli fotókon túl a „belle epoque” Párizsát 1900 körül született mozgófilmek és hangfelvételek keltik életre.

A kiállítás augusztus 24-éig tekinthető meg. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?