Békaszó és Örömóda

Pozsony/Kassa. A fővárosban, a Tatra moziban november 6. és 8. között, Kassán, a Cinefilm filmklubban november 12. és 14. között tartanak lengyel filmnapokat. Ahogy a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, a napjaink problémáira fókuszáló, megújult lengyel film öt darabját mutatják be Pozsonyban, Kassán pedig hármat.

Pozsony/Kassa. A fővárosban, a Tatra moziban november 6. és 8. között, Kassán, a Cinefilm filmklubban november 12. és 14. között tartanak lengyel filmnapokat. Ahogy a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, a napjaink problémáira fókuszáló, megújult lengyel film öt darabját mutatják be Pozsonyban, Kassán pedig hármat. A megújulás részben annak köszönhető, hogy a tavaly létrehozott lengyel filmintézet az új filmtörvényt igyekszik érvényesíteni: ez hozta magával azt a fejlődést, hogy idén a lengyel filmek gdyni fesztiválján harminc új lengyel filmet mutattak be, s hogy több mint a fele elsőfilmes rendező munkája. A lengyel mozi fellendüléséhez hozzájárul az is, hogy több mozgókép koprodukcióban készül.

A pozsonyi lengyel filmnapokon a nyitófilm a lengyel szórakoztató műfaj nagy alakja, a Vabank és a Szexmisszió rendezője, Juliusz Machulski 2004-es opusa, a Vinci lesz. Ahogy a cím is utal rá, a középpontban egy Leonardo da Vinci-kép áll, amely egy krakkói múzeumban található, s amelyre műkincstolvajoknak fáj a foguk.

2005-ben a legjobb lengyel játékfilm díjával jutalmazták a Végrehajtó című produkciót, amely ezenkívül megkapta a legjobb forgatókönyvért és operatőri munkáért, valamint a legjobb színészi teljesítményekért járó díjat is.

Günter Grass könyve alapján német–lengyel koprodukcióban készült Robert Glinski filmje, a Békaszó, amely egy német férfi és egy lengyel nő kapcsolatáról szól: a férfi fiatalon a Hitlerjugend tagja volt, a nő pedig a kommunista lengyel ifjúsági szervezetnek volt aktivistája.

Dorota Kedzierzawska, a több jeles nemzetközi és lengyel díjjal büszkélkedhető „anyarendező”, aki mozgóképeihez mindig gyermektémát választ, Vagyok című, 2005-ös mozijával is egy gyerek, egy nevelőotthonból megszökött tizenegy éves kisfiú nyomába ered.

Az Örömóda három fiatal rendező munkája, akik három, a sorsukkal elégedetlen fiatalemberről mutatnak életképet. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?