Basic

Hardy (John Travolta) kilépéséig a legjobb kihallgató tiszt volt a hadseregben. Nemkívánatossá vált személye ellenére a panamai kiképző támaszpont vezetője (Tim Daly – A szökevény-sorozat) nem lát más lehetőséget, mint hogy hozzá forduljon.

Hardy (John Travolta) kilépéséig a legjobb kihallgató tiszt volt a hadseregben. Nemkívánatossá vált személye ellenére a panamai kiképző támaszpont vezetője (Tim Daly – A szökevény-sorozat) nem lát más lehetőséget, mint hogy hozzá forduljon. Egy átlagosnak indult gyakorlatozás véres véget ért, és az előkerült katonák nem hajlandóak beszélni a történtekről. Hardy gyorsan megszerzi egyikük bizalmát, aki elmondja neki, hogyan torkolt a bevetés brutális parancsnokuk (Samuel L. Jackson) meggyilkolásába. A mese látszólag hiteles, de a férfi jobban átgondolva több ellentmondást is felfedez benne.

A krimik gyakran leginkább egy tisztességtelenül játszott játékhoz hasonlatosak. A néző ilyenkor már nem is a történetre figyel, hisz tudja, hogy abból bármi kikerekedhet, hanem az írói fogásokra összpontosít. Az alkotók persze tudják, hogy már ismerjük a trükkjeiket, ezért megtesznek bármit, hogy átverjenek minket. A félrevezetések tengerében viszont sokszor elvész az értelem, főleg, ha az író nem tudja, meddig mehet el. A határ túllépésére a legjobb példaként talán a Vad vágyakat említhetjük, ami boldogan áldozta fel a szereplőit a történet totális kiforgatásának oltárán. De ott legalább beszélhettünk olyasmiről, hogy történet, a Basic esetében viszont kizárólag duplacsavarokról, melyek közül a legnagyobb az, hogy létezik cselekmény.

John McTiernan (Die Hard) alkotásának nincs se célja, se logikája, csak gördül előre, mint egy fékevesztett hullámvasút. Komolyan venni egyenlő a halállal, alkalmazkodva viszont hozzá többé-kevésbé képes a szórakoztatásunkra. Nagy rejtélyt kínál, és élve a műfaj eszközeivel meg is adja a kellő hangulatot, hogy meg akarjuk fejteni. McTiernannek nem okoz gondot a dinamikus képi világ megteremtése, nagyszerű színészválogatottja pedig szintúgy elvégzi a dolgát, hogy a felszínen minden üljön. Az alkotók szándéka azonban – miszerint a Basic legyen a hihetetlen átverések filmje – időzített bombaként ketyeg, hogy végül hülyesége egyenesen az arcunkba robbanjon. A „végső poén” akkorát durran, hogy a veszteséglistára egyaránt ráírhatunk mindent, ami egyben tartotta és amiért megérte nézni a filmet. A károkat még azzal is tetézik, hogy a zárásban – érezhetően kissé ránk irányuló – öntelt kacagások közepette ezt meg is ünneplik. A dolog persze rosszul esik, de az író összes igyekezete ellenére egyáltalán nem meglepő. (mozinet)

Basic (Basic/Zelené peklo), színes, amerikai film (2003), 98 perc, Rendezte: Szereplők: John Travolta, Connie Nielsen, Samuel L.Jackson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?