Balázs Alfréd metafizikai érintései

Losonc.

Losonc. E hónap végéig Balázs Alfréd füleki festőművész Metafizikai érintések című kiállítása látható a losonci Nógrádi Múzeumban és Galériában.

Balázs Alfréd élénk, fénnyel telített színekkel ragyogó képei hellyel-közzel absztraktnak is nevezhetők, művészetét mégsem ilyen egyszerű behatárolni, hiszen festésmódja és stílusa is sajátos, többrétegű. Hagyományos technikákkal dolgozik, elsősorban fest, rajzol és vegyes technikával alkot, de a szobrászat sem idegen tőle. A metafizika és a transzcendencia művészetének alapköve: „A művészet absztrakt volta mindenkori metafizikai aktualitás, kortalan és időtlen” – vallja a művész.

Művészetében két alapvető irány különíthető el. Képei egy részén absztrakt formák összefonódásából valóságos vagy fantáziaszerű formációk bontakoznak ki, buja kompozíciókat létrehozva. Más munkáin letisztult, homogén, geometrikus felületeket találunk: a leegyszerűsített formák és az üres terek, a mélység és a távolság végtelennel való összeolvadása a gondolatok elcsendesedését, a lét lényegén való meditációt jelentik. E két irány egyfajta egymást kiegészítő ellentétpárként is felfogható – míg az első, a formák teremtése az aktivitást képviseli, a második az üresség, a meditáció, a passzivitás képzetét kelti.

A losonci kiállításon egymást váltva, egyidejűleg jelennek meg Balázs Alfréd üres és telített festményei. És terek nyílnak bennük, mintha kapuk, dimenziók közötti átjárók lennének. A művész alkotásai között különösen izgalmas csoportot képeznek az ősi kultúrák archaikus szimbólumait feldolgozó képek, melyek a maja, az egyiptomi, a hettita, a minószi kultúra vagy akár a zsidó-keresztény hagyomány felé nyitnak kaput, s az időtlenség szférájából ragyognak ránk. A kiállítás július 31-ig tekinthető meg. (nba)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?