Az életjeleket rejtő kietlenség képei

Pozsony. A most zajló 26. Fotóhónapot a Pozsonyi Magyar Intézet Riskó Gáspár Összeolvadás című tárlatával gazdagítja.

Pozsony. A most zajló 26. Fotóhónapot a Pozsonyi Magyar Intézet Riskó Gáspár Összeolvadás című tárlatával gazdagítja. A budapesti Mai Manó Ház által összeállított anyag december 13-ig tekinthető meg.

Riskó Gáspár Összeolvadás című fotósorozata a magányról, a természet magányának, elhagyatottságának mélabús harmóniájáról üzen. Mégsem lehúzó, hanem feltöltő. A széria fotóin az emberi élet nyomait valamilyen módon magán viselő, elhagyatott természeti részletek láthatók: perifériák személytelen terei, lakhelyektől félreeső zugok, elhagyatott zónák területei, az emberi életteret körbeölelő folyó (amely hordalékával világokat mozgat, alakít, rombol és épít). Riskó Gáspár azonban az elhagyatottságban olyan természeti helyszíneket, elemeket örökít meg, amelyek magánya – mivel egyedüllétük törvényszerű és természetes létezésük része – nem pusztulásba vezető kietlenség. Az elhagyatott, zord vidék, terep vagy épített objektum életjeleket rejt. A hóval borított, széttöredezett, korhadó tarló téli magánya a tavaszi újjászületésről, a sáson, nádason átvezető hóösvény az újrasarjadásról (is) üzen. De még az épített, az ember által létrehozott, a természet rendjét megzavaró objektumokra is érvényes ez: a szemétlerakat a növényi sarj megkapaszkodásának, a megtisztulásnak, az élet újraindulásának lehetőségéről, vagyis a természet rendjének visszaállásáról (is) szól. A magányosan, üresen álló magtárépület magában rejti ugyan az átépítés lehetőségégét, de azt is, hogy a természet ereje bánik el vele.

Riskó Gáspár szériájának felvételei – csupasz-puszta, elárvult, elhagyatott, lepusztult, tönkretett valóságukkal – a végső pusztulás előtti szárba szökkenés lehetőségében erősítenek meg, nemcsak a természetre, hanem az életmódra és a különféle viszonyokra (társadalmi, gazdasági) vonatkozóan is.

„Riskó Gáspár e látszólagos kettősségben teszi fel létezésre, elmúlásra vonatkozó kérdéseit és adja meg saját képválaszait újabb kérdések születéséhez” – fogalmazott Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?