Az absztrakció teljes szabadsága

Pozsony-Dunacsún. Egy évvel ezelőtt ilyentájt az egyik legnagyobb élő spanyol szobrászművész, Martín Chirino alkotásaiból rendeztek kiállítást a dunacsúni Danubiana Modern Művészetek Múzeumában. Hangzatos eseménynek számított e szoborbemutató, mivelhogy a megnyitón nemcsak maga az alkotó volt jelen, hanem Don Juan Carlos és Dona Sofía, vagyis a spanyol királyi pár is.

Manuel Salinas elmondta, a Danubianában olyan kedvező a fényhatás, hogy egyes képeit számára is egészen új aspektusból mutatja megSomogyi Tibor felvételeJelenleg ismét spanyol képzőművész, ezúttal az egyik legjelesebb élő festőművész, Manuel Salinas alkotásaiból látható válogatás a Danubiana Múzeumban.

Salinas a spanyol absztrakt festészet legjelesebb alkotója, aki eredetileg műépítészetet, filozófiát és nyelveket tanult, a festészet „mesterségét” autodidakta módon sajátította el. Pályája elején kimondottan figurális képeket, portrékat és városi tájakat festett, ezeknek azonban nyomuk sem maradt, eltüntette őket egy pusztító árvíz. Ahogy a spanyol művész a kiállítás előtt elmondta, amikor meglátta azt a hatalmas víztömeget, amely a múzeumot három oldalról körülveszi, eszébe is jutott ez a korai történet az árvízzel, de egyáltalán nem tart attól, hogy hasonló dolog esetleg itt is megtörténhetne. Ellenkezőleg, nagyon örül, hogy a Danubianában kiállíthat, mert az épület kiállítóterében olyan kedvező a fényhatás, hogy egyes képeit számára is egészen új aspektusból mutatja meg.

Az 1940-ben született művész 1962-ben állított ki először, akkor szülőhelyén, Sevillában. Jelenleg a Danubiana Múzeumban pályafutása utóbbi húsz évéből válogattak össze megközelítőleg száz alkotást, az expresszionizmus és a kubizmus hatása alatt született munkákat: köztük szerepel néhány monumentális opus és nem kevés kis méretű, papírra festett mű is. Érdekességük, hogy valamennyi cím nélküli. Ezt azzal indokolta Manuel Salinas, hogy nem szeretné a néző vizuális élményét, vizuális kalandozását szavakkal, címekkel megzavarni, befolyásolni.

Spanyolországban a művészetekben sokáig tartotta magát a hagyomány. Az absztrakció épp azért válhatott a vezető trendek egyikévé, mert az abszolút modernséget képviselte. Maga Salinas is azért választotta az absztrakt formát, mert úgy ítélte meg: a figurális festészetet az elődök tematikailag teljesen kimerítették, ellenben az absztrakt a kifejezés teljes körű szabadságát jelenthette s jelenti számára a mai napig.

A Danubianában látható anyag vándorkiállítás, amely a spanyol külügyminisztérium, valamint a Spanyolország külföldi kulturális tevékenységéért felelős állami társaság Spanyol művészet külföldön című közös programja megvalósulásaként jött létre, s amelynek Románia és Bulgária után Szlovákia a harmadik állomása. Az említett program a spanyol kortárs művészetet hivatott népszerűsíteni külföldön, neves spanyol kortárs alkotók munkáinak prezentálásával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?