Amerikában is tisztelték

Washington. Hatalmas ember volt hatalmas hanggal és lenyűgöző színészi képességgel – írta Gregor Józsefről a keddi The New York Times.

Washington. Hatalmas ember volt hatalmas hanggal és lenyűgöző színészi képességgel – írta Gregor Józsefről a keddi The New York Times.

A múlt hét pénteken 66 éves korában súlyos betegség után elhunyt operaénekesről a lap úgy írt: igazi sztár volt Magyarországon, az 1970-es évek óta a magyar opera egyik meghatározó énekese volt olyan basszbariton szerepekben nyújtott teljesítményével, mint Sarastro (Varázsfuvola), Falstaff (Falstaff) és Mefisztó (Faust).

Markáns hangjával és erős szerepjátékával tiszteletet vívott ki az amerikai közönség körében, bár sohasem szerzett olyan hírnevet, mint hazájában, ahol a művészeknek adható legmagasabb kitüntetés, a Kossuth-díj birtokosa volt.

Életrajzából az újság kiemelte azt az elemet, hogy 1990-ben a Szegedi Opera igazgatója lett, de lemondott, mivel el akarta kerülni, hogy politikai megfontolások befolyásolják művészeti döntéseit. Ez is hozzájárult népszerűségéhez.

Az 1980-as évek végétől egyre többet utazott külföldre, Franciaországba, Belgiumba, Kanadába és az oregoni Portland Operába, ahol egészen 2002-ig rendszeresen fellépett. Állítólag a Budapesti Operával való vitája miatt vállalt több külföldi szereplést; gyakran megfordult a Houstoni Nagy Operában és a New York-i Metben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?