Alexandria nagysága

Berlin. Egyiptom elmerült kincsei címmel kiállítás nyílt a berlini Martin-Gropius Bau Múzeumban. A szeptember 4-ig látható tárlaton kiállított ötszáz tárgy az antik Alexandriából és Hérakliónból származik.

Berlin. Egyiptom elmerült kincsei címmel kiállítás nyílt a berlini Martin-Gropius Bau Múzeumban. A szeptember 4-ig látható tárlaton kiállított ötszáz tárgy az antik Alexandriából és Hérakliónból származik. A műkincseket, amelyek földrengések, esőzések, a tenger szintjének emelkedése miatt, vagy saját súlyuk következtében kerültek víz alá, Franck Goddio francia kincsvadász és csapata találta meg. Tízévi munka eredményeként, az egyiptomi partoktól sokszor még hat kilométeres távolságban is kutatva, 2 ezer tárgyat hoztak fel, ami Goddio szerint csupán két százaléka annak, amit a tenger még rejt. Csapata a világon egyedülálló technikával dolgozik. Ők találták meg többek között a San Diego spanyol gályát, Napóleon Orientját, az alexandriai királyi paloták negyedének egy víz alá került részét, Kleopátra palotáját, bár ez utóbbit még nem tudták hitelesen bizonyítani.

A kiállításon hatalmas fényképek, videófelvételek ismertetik a látogatókkal a kutatás különböző fázisait. A termekben többméteres és többtonnás kőalakok tanúskodnak Alexandria nagyságáról. A Ptolemaioszok fővárosában 500 ezer ember élt, kikötőjéből hetente 200 hajó futott ki. Sztélék, ékszerek, érmék, edények szemléltetik az óegyiptomiak történelmét. Némelyik kő, amfora őrzi a vízi növények lenyomatát, ami tovább fokozza szépségüket. Egyes hieroglifák és tárgyak lehetővé teszik a zóna urbanizációjának rekonstruálását, mert voltak ugyan Egyiptomnak erről a partvidékéről Goddio előtt is térképek, de legtöbbjük a XIX. században készült.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?