Aktuális tárlatok a fővárosban

js

Egy művész, akinek alkotásaiban a művészet összeolvad az aktivizmussal, meghökkentő képzettársítások sora, és egy olyan életmű, mely a nőt és a női testet állítja középpontba. A fővárosban nyílt képzőművészeti kiállítások megtekintéséhez szeretnénk kedvet csinálni.

Márciusban gazdag kínálattal kecsegtetnek a pozsonyi galériák.

A klímaváltozásról

A pozsonyi székhelyű képzőművész és fotós, Ján Skaličan már néhány éve behatóan foglalkozik az éghajlatváltozás hatásával a környezetünkre. A Tiché svedectvo (Csendes tanúskodás) című kiállításán olyan videófelvételeket és fotókat láthatunk, melyek konkrét helyszínek jelenlegi állapotára, illetve jövőbeli kilátásaira reflektálnak – ilyen például a Vödric folyó sorsa a Kis-Kárpátokban, az ostravai intenzív fakitermelés után visszamaradt területek, vagy épp az izlandi partvidék. Mindemellett megtekinthetjük Skaličan fotósorozatát, melyet a Dunai Ártéri Természetvédelmi Területtel foglalkozó projektje keretén belül készített.

Skaličan alkotószellemét az aktivizmus hatja át: egy-egy fotó- vagy videóciklus-készítést megelőzően tudósokkal, klimatológusokkal, aktivistákkal egyeztet. Olyan alkotásokat hoz létre, melyek nem pusztán illusztrálni szeretnék a jelen helyzetet, hanem sokkolóan hatnak, ékes bizonyítékaként annak, milyen drasztikus mértékben avatkozik be az ember a természeti környezetébe.

A hónap elején nyílt tárlat a Tranzit Galériában tekinthető meg március 29-ig.

hb

Kuriózumok tára

Helmut Bistika képzőművész és pedagógus. Bytosti (Lények) című tárlata az elmúlt egy évtized munkáiból válogat, megnézhetünk itt installációkat, kollázsokat és performance-ait dokumentáló fotók és videófelvételek sorát. A kiállítást műfaji változatosság jellemzi, és bár tartalmi szempontból is tág térben mozgunk, könnyen lelhetünk tematikai és vizuális átfedésekre. Az egyik, már kultikussá vált kiállított objektum egy emberi testet jelenít meg, melyet az alkotó bőrimitációba varrt bele és erős madzaggal kötött át: egy gúzsba kötött emberi testről van szó. Izgalmasak az alkotó asszamblázstechnikával készült művei, azaz különféle tárgyak egymáshoz illesztéséből, halmozásából létrehozott térbeli alkotásai – hol rozsdás pléhdarabokat, hol élőlények csontvázainak részleteit használja. Ezeknél a dadaista jellegű műalkotásoknál az irónia és a szarkaz-mus jegyei töltenek be meghatározó szerepet. A kiállítás teljes egészében egyfajta kuriózumok tárának hat.

További érdekesség, hogy Helmut Bistika a kassai Maják szociális intézményben dolgozik, ahol különböző diagnózissal rendelkező betegek élnek. Alkotásaival ösztönzően próbál hatni a páciensek kreativitására és fantáziájára, hogy figyelmüket játékos módon valami újra irányítsa, abban a reményben, hogy az aktív, alkotói légkör legalább egy kis időre elvonja a betegek figyelmét az egészségügyi problémáikról.

A kiállítás a Galéria 19-ben a hónap végéig látogatható.

ld

Női szimbólumok

Lucia Dovičáková elsősorban női figurákat fest úgy, hogy ábrázolásmódjában a humor, a groteszk és a paródia elemei dominálnak. Képein fontos szerepet kapnak a szimbólumok, az alkotó gyakran ezek többértelműségével játszik, és ezek gyakran érzéki és szexuális vonatkozásban is fontos szerepet töltenek be. A Cítim sa ako… (Úgy érzem magam, mint…) című kiállítás anyagát a Nedbalka Galéria saját gyűjteményéből származó válogatás alkotja.

Lucia Dovičáková a kortárs szlovák festészet kiemelkedő alakja, aki a női figura hagyományos megjelenítési módjaira reflektál az irodalomban és a vizuális kultúrában, kipellengérezi a női szépségideált, csakúgy, mint a háztartásokban uralkodó nemi egyenlőtlenséget. Munkái autobiografikus jellegűek. A festő számára a női figura nem csupán pozitív töltettel bír, képein megjelennek a nő sötétebb, állatiasabb tulajdonságai is. Dovičáková jellemzően a mélyebb, testileg és lelkileg igényes tapasztalatokat és állapotokat is képes vászonra vinni.

A múlt héten nyílt kiállítás április 6-ig látogatható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?