Abszurdisztán mindennapjai

Pozsony. Bár a fővárosban még le sem csengtek igazán a fo??tó?művészet egy hónapos nemzetközi ünnepének, a Fotóhónapnak a záróakkordjai, a Közép-európai Fotóművészet Házának boszorkánykonyhájában kifőzték a következő adagot – s ez elég erősre sikeredett.

Pozsony. Bár a fővárosban még le sem csengtek igazán a fo??tó?művészet egy hónapos nemzetközi ünnepének, a Fotóhónapnak a záróakkordjai, a Közép-európai Fotóművészet Házának boszorkánykonyhájában kifőzték a következő adagot – s ez elég erősre sikeredett.

Hat fiatal koszovói dokumentarista munkáit tekintheti meg mától a közönség a nevezett intézmény Prépost utca 4. szám alatt található kiállítótermében. Mitől különlegesek ezek a fényképek? Talán attól, hogy készítőik születésüktől fogva ott élnek, Európa utolsó háborújának színterén, és fénnyel írt vallomásaik nem is annyira a lejátszódott eseményeket örökítik meg, mint inkább azt, ami ezek mögött van. Az élet egy mélyebb szegmensét tárják fel – azt a részét, mely a hír- és fotóügynökségek minden igyekezete ellenére is láthatatlan marad azok számára, akiknek nem hazájuk Koszovó, e „lángoktól ölelt kis ország”.

Ország egyáltalán? A lakosság nyolcvanöt százalékát kitevő albánok minden igyekezete ellenére is csak Szerbiának egy elhanyagolt, tudatosan leépített tartománya, mely csupán az öngyilkossági statisztikák tekintetében tud „felzárkózni” a fejlettebb államok mellé. Ahol hét és fél évvel a háború után is több mint kétezerre teszik az eltűnt személyek számát, s ahol még nemrég is újabb tömegsírokat tártak fel.

Alig egy hónapja személyesen találkoztam a Pozsonyban kiállító fiatal fotósokkal; füstös pristinai kávéházakban vitattuk meg az élet és a szakma nagy dolgait, s ekkor ébredtem rá, hogy Ferdi Limani, Samir Karahoda, Fisnik Dobreci, Flaka Kuqi, Atdhe Mulla és Ermal Meta számára Koszovó mindennapjainak dokumentálása nem szakmai kihívás, hanem önként vállalt küldetés. „A fotográfia vizuális bizonyíték, melyet az emberek arra használnak fel, hogy az idő, a történelem egy-egy mozzanatát átmentsék az utó?korba” – idézhetném a Franciaországba kivándorolt, majd Koszovóba visszatért Flakát, aki évek óta a szegénység eredetét kutatja a tartomány egykor virágzó városaiban, falvaiban. Ennél velősebben már csak Ferdi tudja „ars fotograficájában” összefoglalni a lényeget: „Ha egyszer azt veszem majd észre, hogy a valóság elől rejtőzöm a fényképezőgép mögé, abbahagyom az egé?szet…”

A ma 17.30-kor megnyíló kiállítás kurátora az ismert szlovák fotográfus és publicista, Andrej Bán; véleménye szerint „tőlünk mindössze ezer kilométernyire délre terül el a hamisítatlan Abszurdisztán, Koszovó; mindenképp megér annyit, hogy közelebbről megismerjük…”

A kiállítás 2008. január 6-áig tekinthető meg a Profil Galériában. (la)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?