Absztrakció és izgalmas referenciák

At Home Gallery

Tavasszal is figyelemre méltó képzőművészeti kiállítások várják a látogatókat: Nyugat-Szlovákia regionális galériáinak aktuális kínálatából válogatunk.

Kordoš Zmetáknál

Egyéni tárlatról van szó, az alkotó azonban még sincs egyedül az érsekújvári Ernest Zmeták Művészeti Galéria március 30-án, csütörtökön 17 órakor nyíló kiállításán. Vladimír Kordoš ugyanis párbeszédet folytat mások műveivel, melyek művészettörténeti értelmezések és parafrázisok formájában jelennek meg performance-aiban, élőképeiben (living pictures) és multimediális installációiban. Kordoš tevékenysége az akcióművészethez áll legközelebb. Alkotói folyamatai kiindulópontját ez alkalommal az Ernest Zmeták Galéria gyűjteménye képzi, az alkotó ugyanis a galéria értékes alapját képező Zmeták-gyűjteményből válogat. Saját szövegeivel kommentálja őket, amelyekben érvényesülni hagyja a képek történeteit és azokat az asszociációkat, amelyeket a képek keltenek benne. Kordoš tárlata tehát egyrészt tisztelgés a a galéria névadója, a műgyűjtő művész munkássága előtt, másrészt arról tanúskodik, hogy a kurátori gyakorlat nem csupán a művészettörténészek kizárólagos felségterülete.

A Kordoš Zmetáknál című kiállítás május 20-ig tekinthető meg a Zmeták Ernő Művészeti Galériában.

Alternatív topográfia

Václav Kočí a kortárs cseh festészet kiemelkedő alakja, alkotásait a geometrikus absztrakció irányelvei vezérlik. Képeit ritmikus mezők és struktúrák jellemzik, melyek dinamikus vibrálás és mozgás érzetét keltik, és melyek segítségével az alkotó az idő érzékelését és tér képi megjelenítésének lehetőségeit vizsgálja. Az Alternatív topográfia című kiállítás konceptuális kiindulópontjait szövegek és számok adják, melyeket Kočí vizuális kódokká és absztrakt mezőkké transzformál. A tárlat Kočí legfrissebb munkájába enged bepillantást, lényegi részét egy akrilfestékkel készített képsorozat képezi, mely az elmúlt négy évben készült. Emellett egy, kifejezeten a galéria beltere számára készített helyspecifikus installáció is helyett kap a kiállításon. Ennek irányelve egyfajta vizuális topográfia készítése volt, melyen belül az alkotó a színes mezők tulajdonságai és szimbolikus töltetük nyújtotta olvasati lehetőségeket vizsgálja.

A múlt héten nyílt kiállítás május 7-ig tekinthető meg a Nagyszombati Ján Koniarek Galéria Koppel-villájának új szárnyában.

Növekvő csillagok

Április 2-án, azaz vasárnap 16.30-kor nyílik a soron következő kiállítás a somorjai zsinagógában Growing Stars, azaz Növekvő csillagok címmel. Az At Home Galéria ezúttal Kristen Jäschke német képzőművészt látja vendégül. Jäschke installációit padlókon és falakon helyezi el, leggyakrabban használt alapanyaga a porcelán. A zsinagóga számára készített munkájának kiindulópontja a hatágú csillag. A csillag elsősorban dísztárgy Jäschke számára, aki organikus megjelenéssel ruházza fel az alakzatot, akit azonban az is érdekel, hogy különböző kultúrák és korszakok milyen változatos jelentésbeli tartalmat tulajdonítottak a mintának. Jäschke a zsinagóga padlóján elhelyezett díszes szerkezetű installációja mázatlan puha porcelánból készült, körülbelül 940 egyedi, kézzel kialakított szegmensből áll. Az installáció olyan érzést kelt, mintha a műtárgy részei tovább, szinte végtelenül terjeszkednének a térben. A hatágú csillag alakzata a zsinagóga eredeti rendeltetésére emlékeztetheti a látogatót, de jelentésbeli tartalma átível különböző vallásokon, ökumenikus szimbólumként is értelmezhető.

A kiállítás április 27-ig tekinthető meg a somorjai At Home Galériában, a vasárnapi megnyitót követően szükséges egyeztetni a látogatás előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?