A változás és változtatás lehetőségei

Pozsony–Dunacsún. A Danu-biana Meulensteen Kortárs Művészeti Múzeumban csütörtökön nyitották meg a Crossing Borders – a Grüner-gyűjtemény című kiállítást. A tárlat – mely a 20.

Pozsony–Dunacsún. A Danu-biana Meulensteen Kortárs Művészeti Múzeumban csütörtökön nyitották meg a Crossing Borders – a Grüner-gyűjtemény című kiállítást. A tárlat – mely a 20. századi modern és kortárs magyar művészetből mutat be több mint 120 alkotást – május 28-ig tekinthető meg a Danubiana régi épületében.

A gyűjtemény létrehozója Grüner György mosonmagyaróvári származású, Kaliforniában élő szilárdfizikus, aki a múlt század 90-es éveitől szisztematikusan gyarapítja gyűjteményét. A rendszerváltás után több olyan új magyar magángyűjtemény is létrejött, amely a kortárs művészetre specializálódott. N. Mészáros Júlia művészettörténész, a dunacsúni kiállítás kurátora értékelése szerint Grüner Györgyé kiemelkedik közülük értékeivel és azzal is, hogy Magyarországtól távol formálódott koherens gyűjteménynyé, szigorú és következetes válogatási szempontok eredményeként.

Mi alapján válogatott Grüner György? A második világháború utáni magyar művészet innovatív értékeire koncentrált mindenekelőtt. Lényeges volt számára, hogy az eredeti műveket teremtő művészi látásmód ne pusztán magyar, hanem európai kötődésű, friss szemléletű és egyetemes érvényű legyen. A kurátor szavai szerint ez eleve kizárja a gyűjteményből a hagyományos összefüggésekben való gondolkodást, az utánzást, a mintakölcsönzést, az ismétlődést és a politikai ideológiai tartalmakat.

Ilyen gyűjtői szempontok szerint a progresszív magyar művészet szűk területéről válogathatott és válogatott Grüner György: gyűjteményében a korai avantgárd hagyományokat meghaladó organikus és geometrikus absztrakt művészet, valamint az informel, a konceptuális – konkrét és kinetikus – művészet dominál, de az újszenzibilitás és az interdiszciplináris megközelítésen alapuló új művészeti törekvések is jelen vannak. Azoknak az alkotóknak a műhelyéből válogat tehát a magángyűjtő, akik nyitottak a világra, az egyetemes művészet aktuális kérdéseivel foglalkoznak, és műveik hordozzák a változás-változtatás lehetőségét. Az ilyen művek iránti fokozott gyűjtői érdeklődés teszi a gyűjtést következetessé és a gyűjteményt koherenssé – mutatott rá N. Mészáros Júlia.

Mint minden gyűjtemény, úgy Grüner György magángyűjteménye is tükrözi a gyűjtő személyiségét, gondolkodását, érzékenységét, a művészetről és a világról alkotott képét. „Grüner Györgyöt fizikusként a legkülönbözőbb fizikai jelenségek érdeklik. Egységes fizikai képet sejt mögöttük, és azon fáradozik, hogy tudományos módszerekkel láthatóvá tegye azt. Gyűjtőként és műélvezőként is az érzékivé tisztult művészi gondolat elementáris ereje, a művészek térképzetének és világlátásának sokfélesége és összetettsége, valamint a művészet és a tudomány közötti új szintézisek lehetőségei vonzzák” – fogalmazott a kurátor. A kiállításon 23 alkotó munkái szerepelnek. A tárlaton látható legkorábbi művek a háború után kibontakozó Európai Iskola nevű művészcsoport legelvontabb, absztrakt művészei közé tartozó Gyarmathy Tihamér, Lossonczy Tamás, Lossonczy Ibolya és Bálint Endre alkotásai. A gyűjtemény törzsanyagát az 1950-es évek és az 1970-es évek eleje között pályájukat kezdő művészeknek, az ún. Iparterv-generáció tagjainak a munkái alkotják. Ehhez a csoporthoz tartozik Keserü Ilona, Hetey Katalin, Konok Tamás, Maurer Dóra, Gáyor Tibor, Fajó János, Deim Pál, Nádler István, Hencze Tamás, Bak Imre, Haraszty István, Hopp-Halász Károly, Birkás Ákos, Rákóczy Gizella és Matzon Ákos. A 90-es évek utáni új törekvéseket Wolsky András, Haász Katalin, Bolygó Bálint és Benedek Barna alkotásai képviselik.

A dunacsúni kiállítás Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Marek Maďarič szlovák kulturális miniszter védnökségével és támogatásával valósult meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?