A Tűnj el! nyerte a független Oscart

Los Angeles. A Tűnj el! című társadalomkritikai horror győzött a független filmeket jutalmazó 33.

Los Angeles. A Tűnj el! című társadalomkritikai horror győzött a független filmeket jutalmazó 33. Independent Film Spirit Awards-gálán szombaton Los Angelesben.

A komikus Jordan Peele első rendezése, amelyet négy kategóriában Oscar-díjra is jelöltek, szombaton elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Spirit díjat. (Ezek mellett a forgatókönyv és a férfi főszereplő is versenybe szállhatott az Oscarért.) A Tűnj el! a független film nagy szenzációja lett, a mindössze 4,5 millió dollárból forgatott produkció világszerte 255 millió dollár bevételt hozott eddig. Szerették a nézők, és a kritika sem talált rajta fogást.

A Tűnj el! egy nagyvárosi párkapcsolati sztoriként indul, majd egyre fokozza a feszültséget – előbb thrillerré, majd vérbeli horrorrá alakul, végig simán, zökkenőmentesen váltva a műfaji kódok között. Mindeközben a borzongatás nem válik öncélúvá, a film társadalomábrázolásban is erős – a mindannyiunkban ott bujkáló előítéletekről, rasszizmusról mesél. Nem elhanyagolható erénye, hogy végig képes meglepetést okozni, nem kiszámítható, emellett pedig még humora is van. Chris (Daniel Kaluuya) és Rose (Allison Williams) kapcsolata elér arra a pontra, amikor úgy érzik, be kell vonni a családjukat is. Chris eleve vegyes érzésekkel indul el barátnője szüleinek vidéki birtokára, már csak azért is, mert Rose nem mesélte el nekik, hogy afroamerikai sráccal jár. A lány úgy gondolja, nem lehet gond, hiszen az értelmiségi szülők annyira liberálisak, hogy ha lehetne, harmadszor is Obamára szavaztak volna. A helyszínen azonban mást mutat a kép: az idill kényszeredettnek tűnik, Chris egyre nyomasztóbbnak találja a légkört, és meggyőződése, hogy rejtély lappang a háttérben. Nézőként jó ideig nehéz eldönteni, túlérzékenykedi, túlgondolja-e a dolgokat, mígnem egyszer csak nyakunkba szakad a borzalom.

A legjobb női főszereplő díját a független gálán Frances McDormand, a Három óriásplakát Ebbing határában főhőse nyerte el, a legjobb férfi színész díját a francia-amerikai Timothée Chalamet, a Szólíts a neveden homoszexuális románc főszereplője kapta. A legjobb forgatókönyvért járó díjat Greta Gerwignek (Lady Bird) ítélték oda.

A dokumentumfilmes mezőnyben Agnes Varda és JR Faces Places című alkotása győzött, a legjobb külföldi film a chilei Sebastiano Lelio Una mujer fantástica című alkotása lett, Daniela Vega transznemű színésznővel a főszerepben.

A Spirit Awardsot gyakran emlegetik „független Oscarként”, mivel a hollywoodi nagy stúdiókon kívül, 20 millió dollár alatti költségvetésből készült alkotásokat ismerik el velük. A jelölteket a Film Independent nonprofit szervezet egy bizottsága válogatja ki, a díjakról pedig a szervezet több ezer fős tagsága dönt. Az elismeréseket hagyományosan egy nappal az Oscar-gála előtt, a Santa Monica-i strandon felállított ünnepi sátorban adják át. Az elmúlt négy évben a Spirit Awards győztese egy nappal később elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is, tavaly például mindkét gálán a Holdfény diadalmaskodott. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?