A természet mint ihletforrás

dd
Vajka |

Immár hetedik alkalommal zajlik Vajkán az IN-SITU művésztelep, ahol a résztvevők helyspecifikus művészettel és természetművészettel foglalkoznak, azaz hagyják, hogy a környezet inspirálja őket. Az eredményt pénteken láthatja a közönség.

Az idei társaság eléggé vegyes: építészek, szobrászok, üvegművészek, grafikus, illusztrátor, fotós. Íme, a névsor: Aradský Richard, Egervári Júlia, Ferdics Béla, Funczik Mónika, Funczik Norbert, Gyenes Gábor, Mazán Anikó, Nagy Csilla, Nagy Máté, Pálmai László, Pézman Andrea, Slávik Bernadett, Szőke Erika, Helen Tóth, Török Bianka, Václav Kinga. Legtöbben közülük visszatérő vendégek, azaz már korábban megszerették ezt a varázslatos környezetet.

A természetművészet lényege, hogy a megszülető művek szorosan összefonódnak a tájjal, a környezeti kontextus adja meg a súlyukat. Az alkotók többnyire az adott helyszínen fellelhető természetes anyagokat használják fel, de a fordított hozzáállás is jellemző, amikor tájidegen tárgyakkal szándékosan rombolják a harmonikus látványt.

Az IN-SITU az évek alatt kivívta a szakma elismerését, helyet kért és kapott a szlovákiai magyar művészeti életben, hiánypótló kezdeményezésként, egy nálunk még nem annyira ismert műfajt népszerűsítve. Ezek az alkotások nem örök életűek, a mulandóság beléjük van kódolva – idővel lebomlanak, összedőlnek, elkorhadnak, szétáznak. Ezért nagyon fontos a dokumentálás, főleg a performance-ok, helyspecifikus happeningek esetében, amelyek egyszeriek és megismételhetetlenek. A pénteken 18 órakor kezdődő zárórendezvényen (cím: Vajka, 14-es házszám) az elmúlt hét folyamán műveikről készített fotókat és mozgóképeket is prezentálják az alkotók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?