A szír menekült, a fogyatékos gyerek és a rámenős tigrishím

A Febiofest keretében ötöd-ször rendezik meg az Európa közepén című rövidfilmes versenyt, amelyben 20 szlo-vák, cseh, magyar, lengyel és osztrák alkotás mérkőzik meg a fesztivál díjáért.Bár hivatalosan megszabott témája nincs a mustrának, a benevezett rövidfilmek jelentős része a migránsok megjelené

A Febiofest keretében ötöd-ször rendezik meg az Európa közepén című rövidfilmes versenyt, amelyben 20 szlo-vák, cseh, magyar, lengyel és osztrák alkotás mérkőzik meg a fesztivál díjáért.

Bár hivatalosan megszabott témája nincs a mustrának, a benevezett rövidfilmek jelentős része a migránsok megjelenésére, a többség és a kisebbség viszonyára reflektál. Ilyen alkotás Michal Blaško és Adam Mach Kamion című, cseh színekben versenyző munkája: azt a 2015 nyarán megtörtént döbbenetes esetet dolgozza fel, amikor a szlovák–osztrák határon egy elhagyott kamiont találtak, a raktérben több mint 70 illegális bevándorló holttestével. (A szlovákiai magyar színészek filmes munkáit figyelemmel követők a kamionsofőr szerepében Havasi Pétert ismerhetik fel.) Menekültfilmként aposztrofálható Fatér Ambrus Légmell című, 27 perces, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült diplomamunkája is, amely tavaly Gdanskban, az Euroshorts rövidfilmfesztiválon már begyűjtötte a fődíjat. A Légmell hiteles karakterdrámán keresztül beszél az embertársaink iránti felelősségvállalás fontosságáról és az egyre aggasztóbb magyar közállapotokról. Egy középkorú, magányos orvos történetét meséli el, aki egy nap szakmai kötelességből ellát egy súlyos beteg idős szír menekültet, és a fokozatosan kialakuló barátság által átértékeli saját életét.

További két magyar alkotást is vetítenek a versenyprogramban. Baranyi Benő Gábor Bújócska című 14 percese a társadalom peremére szorultak életébe enged bepillantást. Megtörtént esetet dolgoz fel amatőr szereplőkkel, eredeti helyszíneken, előre betanult dialógusok nélkül. A 7 éves, értelmi fogyatékos Matyi a falu szélén él szüleivel és 3 testvérével. Imád bújócskázni, de ezzel sok bosszúságot okoz mindenkinek. Egy nap az apa eltűnik, s az anyának, aki ahol tud, szabadul a nehezen kezelhető gyerek nyűgétől, egyszer csak – életében először – bújócskáznia kell legkisebb csemetéjével.

Vetítik a Febiofest versenyszekciójában Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című, tavaly a Berlinalén is bemutatott 9 perces animációját. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén végzett alkotó munkája a műhely minden jellegzetességét magán viseli: különleges formavilágú „feminista rajzfilm”. Valahol, egy óceáni szigeten él egy fiatal nőstény tigris harmóniában önmagával és a természettel. Amikor felfigyel rá egy idősebb hím tigris, a nőstény egyre erősödő félelemmel fogadja a közeledését – naivitásában nem képes értelmezni a szándékait.

A versenyfilmeket négytagú nemzetközi zsűri értékeli, melynek tagja Bollók Csaba magyar filmrendező is. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?