A Szépség vonalai

Budapest. A Szépség vonalai címmel a párizsi Louvre legszebb francia rajzait láthatja a magyar közönség mától a budapesti Szépművészeti Múzeumban – mondta Baán László, a múzeum főigazgatója. Czére Andrea, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a kiállított művek tizenegy fejezetre osztva mutatják be a XVII. és XVIII.

Budapest. A Szépség vonalai címmel a párizsi Louvre legszebb francia rajzait láthatja a magyar közönség mától a budapesti Szépművészeti Múzeumban – mondta Baán László, a múzeum főigazgatója. Czére Andrea, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a kiállított művek tizenegy fejezetre osztva mutatják be a XVII. és XVIII. század legfontosabb mű?vés?zeti irányzatait, központjait, témaköreit; a kronológiai sorrendet is szem előtt tartva vonultatják fel a mértékadó művészek rajzait. A május 12-ig látható tárlaton a klasszikus, ideális táj, a mitológiai és a történeti témák mellett az akt, az életkép, valamint az állatábrázolás is helyet kapott.

A főigazgató kiemelte, hogy ez nem egyirányú gesztus, ugyanis ősszel a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott németalföldi rajzokból nyílik majd kiállítás a Louvre-ban. Megemlítette, hogy a párizsi múzeummal a jövőben is lehetséges hasonló együttműködés.

A Szépség vonalai először a lotaringiai iskola francia manierista alkotóit mutatja be. A következő szakasz a barokktól a görögös klasszikus stílusig, az úgynevezett párizsi atticizmusig terjedő irányzatok alkotásairól ad képet, ezt pedig a Párizstól Versailles-ig: a nagy dekorációk című rész követi. A zárórészben városi és vidéki életképeket, tájrajzokat mutat be a tárlat, majd a két ellentétes esztétikai irányzat, a neobarokk és a neoklasszicizmus képviselőinek az alkotásaival zár. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?