A szemközti ablak

A török származású, Olaszországban élő rendező, Ferzan Özpetek (Törökfürdő, Az utolsó hárem, Tudatlan tündérek) kedvelői ezúttal sem fognak csalódni.

A török származású, Olaszországban élő rendező, Ferzan Özpetek (Törökfürdő, Az utolsó hárem, Tudatlan tündérek) kedvelői ezúttal sem fognak csalódni. A rendező szokásos erényeit csillogtatja, azaz intelligens és érzékeny, miközben láthatóan egyik kedvenc történettípusát meséli: egy váratlan esemény kizökkenti hőseit a mindennapok automatizmusaiból, aminek hatására kénytelenek újragondolni magánéletüket és karrierjüket egyaránt.

A konfliktus forrása ezúttal egy idős férfi, aki váratlanul jelenik meg a fiatal házaspár életében. Filippo, a férj hozza haza magával egy este az emlékezetét vesztett, eltévedt idős urat, amivel igencsak felbőszíti feleségét. Giovanna számára – aki két gyermekük nevelése mellett egy gyárban dolgozik és némi mellékes kereset érdekében süteményeket süt egy kávéháznak – úgy látszik, az idős férfi megjelenése amolyan utolsó csepp a pohárban: a hétköznapi gondok elérik a kritikus mennyiséget.

S ahogy a fiatal nő kényszerűségből egyre több időt tölt az idős férfival, és lassanként egyre többet tud meg annak korántsem hétköznapi múltjáról, a kettőjük közt kialakuló barátság hatására saját elfojtott álmai és vágyai is a felszínre törnek. Az egyik vágyat a szemközt lakó férfi testesíti meg, akit Giovanna esténként az ablakból figyel, és képzeletében az ideális férfit testesíti meg. A másik pedig saját karrierjére vonatkozik.

Az érzékenyen, és (többnyire) nagyszerű színészi alakításokkal elmesélt, alapvetően női történetből azonban nem maradhat ki a nyíltan homoszexuális alkotó minden filmjében felbukkanó férfiszerelem ábrázolása sem.

Valószínűleg lesznek páran, akik a giccs árnyékát is felbukkanni vélik majd a filmben, ebből is látszik, hogy nem veszélytelen dolog „szép” filmet csinálni. Özpeteknek néha sikerül... (est)

Szemközti ablak (La Finestra di fronte / The Window Opposite), színes, olasz-angol-török-portugál film, 2003, 106 perc, Rendezte: Ferzan Ozpetek, Szereplők: Filippo Nigro, Giovanna Mezzogiorno, Massimo Girotti, Raoul Bova, Ivan Bacchi

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?