A számítástechnika szerelmesei

Uniós gondolatok kísérték idén az Infoprogot, a Kárpát-medencei magyar középiskolások számítástechnikai versenyét. A május első hétvégéjén Füleken és Salgótarjánban nyolcadik alkalommal megrendezett háromnapos versenyre Szlovákiából, Magyarországról, Romániából és Ukrajnából is érkeztek diákok és felkészítő tanáraik.

A verseny felhasználói és programozói kategóriában zajlottAz Infoprog 2003 Kárpát-medencei magyar középiskolák informatikai versenyét a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi Minisztériuma hirdette meg, szervezésében a füleki Pro Futuro Polgári Társulás, a Génius PT és a Budapesti Gazdasági Főiskola PSZF Salgótarjáni Intézete vett részt.

A verseny kezdettől fogva két helyszínen zajlott, Szlovákia és Magyarország egy-egy határvárosában: Füleken és Salgótarjánban. Az első évben még a szlovákiai magyar középiskolások informatikai versenye volt, de a szervezők csakhamar bekapcsolták a magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, vajdasági fiatalokat is. Ahogy Kovácsné Czene Csilla, Salgótarján alpolgármestere az eredmények ünnepélyes értékelésén elmondta: a versenynek már múltja van, de jövője is, hiszen az Európai Unióban a jövőben elsősorban az oktatás területén szükséges az együttműködés – ennek pedig nagyon jó előkészítője ez a verseny.

Az idén 25 iskola nevezett be a levelező fordulóba, mely októbertől márciusig tartott. Magára a versenyre 45 csapat, azaz 90 diák jött el négy országból.

Az Infoprognak mára kialakultak a hagyományai, a szervezők azonban igyekeznek mindig újítani is. Már most sok szó esett a jubileumi tizedik évfordulóról, de a jövő évi változásokról is.

A verseny nyolcadik évfolyama is jó hangulatban zajlott, ahogy ezt már a „visszajárók” tapasztalhatták. Tomolya Róbert, az Infoprog egyik szervezője szerint „az volt a feltűnő, hogy nem volt semmi probléma”.

A rendezvény már harmadik éve hagyományosan a Nógrádi gondolatok című tudományos konferenciával indul péntek délután. Idén Kovács Győző másfél órás előadása aratta a legnagyobb sikert. A budapesti Neumann János Számítógéptudományi Társaság örökös elnöke a számítógép atyjáról, Neumann Jánosról könyvet is írt. Előadása azért is aktuális volt, mert 2003-at Neumann János-évvé nyilvánították. A konferencián ismertették az iskolák bemutatkozó anyagait, amelyekkel a versenyre beneveztek. A bemutatók témája ezúttal vagy Neumann János, vagy az Európai Unió lehetett. Az előadások során információkhoz lehetett jutni a multimédia-fejlesztéssel kapcsolatban, de érdekes volt az adatvédelemről szóló előadás is, mely az adatvédelmi törvény mindennapi életre vonatkozó hatását taglalta. Csongrády Tibor, a zólyomi egyetem tanára és a zsűri elnöke jóvoltából a logikai rendszerekkel ismerkedhettek meg mélyebben a konferencia résztvevői.

A szombat délelőtt a diákoké volt: megkezdődött maga a verseny a felhasználói és a programozói kategóriában. Az este a pedagógusok számára volt hasznos, ekkor zajlott az immár hagyományossá vált tanártovábbképzés. Elsősorban az informatika oktatásáról cserélnek véleményt: bemutatják a tantárgy oktatását egy-egy országban, szó esik tankönyvekről, módszertanról, tapasztalatokról. A tervek szerint a jövőben új kategóriákban, például a web kategóriájában is meghirdetnék a vetélkedőt. A résztvevő tanárok abban is megegyeztek, hogy a jövő évtől valószínűleg nevezési díja is lesz a versenynek. A szakmai találkozó éjjel fél egyig tartott.

Az iskolák négy fős csapatainak vetélkedőjét másnap délelőtt tartották. A humoros feladatok során kiderült, mennyire vannak otthon a játékokban a diákok és tanárok (mert ők is kaptak feladatot), és mennyire kreatívak.

A vasárnap délutáni kiértékelésen Csongrády Tibor a tizenhárom csapat versengését a programozói kategóriában színvonalasnak nevezte. A felhasználói kategóriáról megjegyezte, hogy egyre nehezebb a dolguk a versenyzőknek, mert újabb és újabb feladatokkal kell megbirkózniuk, hiszen az informatika e területe állandó változásban, fejlődésben van.

A felhasználói versenyben két kategóriában ítélték oda a díjakat. (Két fős csapatok indultak, egy iskolából akár több csapat is jelentkezhetett. Az alábbiakban csak az iskolát tüntetjük fel.)

Az országos kategóriában a hazai magyar középiskolások sorrendje a következőképpen alakult:

I. Ipolysági Gimnázium

II. Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia

III. Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia

Határon túli iskolák kategóriája:

I. Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron

II. Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron

III. Madách Imre Gimnázium, Salgótarján

A programozói verseny díjazottjai:

I. Ipari Középiskola, Komárom

II. Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron

III. Érsekújvári Gimnázium

Iskolák versenye:

I. Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron

II. Ipari Középiskola, Komárom

III. Érsekújvári Gimnázium.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének különdíját Ádám Zita a dunaszerdahelyi, a párkányi, illetve a szepsi gimnázium egy-egy tanárának adta át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?