A Rovarokkal indul a Febiofest

Pozsony. A 25. Febiofest fesztivál 130 filmet kínál idei helyszínein, a Lumiere, a Mladosť, valamint a ligetfalui Artkino za zrkadlom moziban.

Pozsony. A 25. Febiofest fesztivál 130 filmet kínál idei helyszínein, a Lumiere, a Mladosť, valamint a ligetfalui Artkino za zrkadlom moziban. A fővárosban holnap kezdődő és március 21-ig tartó szem-lére jeles vendégeket is vár-nak, köztük Hajdu Szabolcs és Mundruczó Kornél magyar, valamint Arnaud Desplechin és Leos Carax francia rende-zőket. A fesztivált Jan Švank-majer Rovarok című rendezésével nyitják meg.

A Febiofest szervezői a fő szekció – a rövidfilmek versenye – mellett több információs kategóriába csoportosították a kínálatot.

Szlovák újdonságok

Kiemelt jelentőségű a szlovák filmeket bemutató blokk, melybe a nyitófilm, Jan Švankmajer Rovarok című fekete komédiája is tartozik. A 83 éves neves rendezőt Karel és Josef Čapek 1921-ben született közös műve, A rovarok életéből, valamint Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélése ihlette élőszereplős és animációs technikát keverő, cseh–szlovák koprodukcióban forgatott játékfilmje megalkotására. A cseh animációs legenda új filmjének világpremierét a rotterdami fesztiválon tartották. A Rovarok egy kisváros amatőr színtársulatának különös metamorfózisát mutatja be. Az amatőr színészek A rovarok életéből című Čapek-művet próbálják. Ahogy elmerülnek benne, a darab olyan hatást gyakorol rájuk, hogy nemcsak eljátsszák a történetet, hanem a valóságban is a szerepüket kezdik élni – rovarokká változnak.

Ugyancsak a rotterdami fesztiválról érkezik a Febiofestre Ruben Desiere belga–szlovák koprodukcióban készült, Virágüzlet című első játékfilmje. A belga rendező dokumentumalapot fikcióval vegyítő alkotása három fiatal roma férfi – Rasťo, Tomáš a Mižu – sorsát követi nyomon, akik elindulnak a kassai Luník lakótelepről egy jobb világba, Nyugatra. Brüsszelben kötnek ki, az egyik külvárosi negyedben, migránsok között, s megpróbálnak alkalmazkodni az új körülményekhez. Itt kezdődik a fikció egy őrült tervvel. A három roma férfi úgy dönt, kirabolja a belga nemzeti bankot, mégpedig úgy, hogy a közeli virágüzletből alagutat ásnak, és azon át közelítik meg a bank széfjét. Ruben Desiere Pozsonyban személyesen mutatja be filmjét.

Magyar vendégek

A művészfilm személyiségei elnevezésű szekcióban hat neves rendezőt mutat be a Febiofest, akik személyesen is ellátogatnak a fesztiválra. Köztük van két nemzetközileg elismert magyar filmes, Mundruczó Kornél és Hajdu Szabolcs.

Hajdu Szabolcs korábban két rendezésével is szerepelt Pozsonyban: az Ernelláék Farkaséknál című családi drámával, valamint a Délibáb című játékfilmjével. A rendező alkotótársaival együtt a Délibáb szereplőválogatásához kapcsolódóan forgatta a Kanzoli című dokumentumfilmet – ezt láthatjuk a Febiofesten. Ruzsa Rémusz a Délibáb szereplőválogatásán megkapta Kanzoli szerepét. A dokumentumfilm azt mutatja be, milyen küzdelemmel járt az asszisztens igyekezete, hogy elvigye őt a forgatásra a 800 kilométerre fekvő romániai Köpecbányáról.

Mundruczó Kornélnak két filmjét vetítik a pozsonyi szemlén: a Jupiter holdját és a Fehér Istent.

Művészfilmújdonságok

Elismert rendezők legújabb munkáit sorolták be a Művészfilmújdonságok szekcióban. Köztük van Fatih Akin Németországban élő török rendező Sötétben című német– francia krimije. A történetet egy robbantás indítja el, amely kálváriát hoz Katja életébe. A merényletben meghal a férje és a kisfia, s mivel a vizsgálat más irányba indul el, mint amire ő számított, saját maga kezd nyomozni a robbantás elkövetői után.

A francia Claire Denis romantikus vígjátékkal jelentkezett legutóbb, a címe: Jöjj el, napfény! Juliette Binoche játssza a főszerepét, a festőművész Isabelle-t, aki Párizsban él, vonzó és erős a szexuális aurája. Válása után új életet kezd; igyekszik megtalálni az igaz szerelmet. Több férfival alakít ki kapcsolatot, de nem tud dönteni, kinél horgonyozzon le.

A határok nélkül szekcióban olyan filmeket vetítenek, melyek valamiféleképpen a másságot jelenítik meg: ezekre elsősorban a kísérletező filmnyelv jellemző, vagy a nyíltság, amellyel el- vagy agyonhallgatott témákról beszélnek.

Történetével és látványvilágával is különös élményt kínál Az ornitológus című portugál–francia–brazil kalandfilm. Fernando, a magányos ornitológus fekete gólyák után kutat, amikor elsodorja egy sebes folyó. Kínai zarándokok mentik meg, akik útban vannak Santiago de Compostela felé. A férfi, miközben vissza akar találni az útjára, sötét erdőbe keveredik. Itt találkozik valakivel, aki rádöbbenti, hogy valójában egészen más, mint akinek hitte magát.

Az újdonságok mellett a szemle a régi nagy sikerek között is válogat A múlt tükre szekcióval: újranézhetjük egyebek mellett Milos Forman Fekete Péter (1963), David Cronenberg Meztelen ebéd (1991) vagy Nagisa Oshima (1976) Érzékek birodalma című filmjét.

Pozsonyon kívül több szlovákiai városban, köztük Kassán is vetítenek a Febiofest kínálatából.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?