A ponyva művésze volt

Hatvan éve, 1943. január 1-jén halt meg az ukrajnai Jevdokovóban Rejtő Jenő író, aki P. Howard néven vált ismertté. ĺrói tevékenysége az 1930-as évek derekán kezdett kibontakozni, részben regényekkel, részben színpadi művekkel próbálkozott.

Hatvan éve, 1943. január 1-jén halt meg az ukrajnai Jevdokovóban Rejtő Jenő író, aki P. Howard néven vált ismertté. ĺrói tevékenysége az 1930-as évek derekán kezdett kibontakozni, részben regényekkel, részben színpadi művekkel próbálkozott. Maradandóbb hatást azonban regényeivel ért el, ezek átmenetek a kalandregény és azok paródiája között. Eleven, fordulatos cselekmény, ötletekben gazdag játékos fantázia jellemzi őket, legfőbb sajátosságuk azonban a teljesen egyéni ízű humor. Szójátékai, meglepő szerkezetei, nyelvi fantáziája révén eredeti stílust hozott létre. Mesélő fantáziája és komikus szemlélete oly gazdag és szuggesztív, hogy művészetté nemesítette a légiós és matrózregényeket is. Nagy sikerű könyveit korábban G. Lavery, később P. Howard álnéven írta. Legnépszerűbb könyvei: A csontbrigád, Az elveszett cirkáló, A szőke ciklon, A láthatatlan légió, A 14 karátos autó, Az előretolt helyőrség, Vesztegzár a Grand Hotelben és a Piszkos Fred, a kapitány. Hősei csetlő-botló kisemberek, akiknek a sors végül igazságot szolgáltat. Történetei lineárisak, jellemei kevéssé árnyaltak, így könyvei könnyen olvashatók, ám korántsem primitívek. Különösen regényeinek indítása zseniális, a Piszkos Fred kezdő mondatait mindenki ismeri: „Uram, a késemért jöttem.” Ő az egyetlen ponyvaíró, akit az irodalomtörténet is értékel, bár csak utólag, mind kalandregényeiért, mind kabaréjeleneteiért és operettlibrettóiért. Saját korában alig említették, bár Karinthy és Heltai Jenő nagyra értékelte és biztatta is történetei megírására. Az olvasók viszont egymás kezéből kapkodták köteteit. Rejtő Jenő máig az egyik legolvasottabb magyar író, kiszólásai, gegjei évtizedek óta közszájon forognak, regényein nemzedékek nőttek fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?