A műfajbőség három napja

Szepsi/Buzita. Csütörtöktől szombatig Szepsi és Buzita ismét a hazai magyar színházkedvelők központja lesz. A falusi színjátszók Egressy Béni nevét viselő országos fesztiválját már hatodik alkalommal szervezi meg a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmánya, kilenc hazai és magyarországi társrendezővel közösen.

Szepsi/Buzita. Csütörtöktől szombatig Szepsi és Buzita ismét a hazai magyar színházkedvelők központja lesz. A falusi színjátszók Egressy Béni nevét viselő országos fesztiválját már hatodik alkalommal szervezi meg a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmánya, kilenc hazai és magyarországi társrendezővel közösen.

Idén összesen 16 csoport érkezik a seregszemlére az ország 11 járásából. A „falusi” jelző néhány éve idézőjelbe kívánkozik, mivel több városi amatőr társulat is itt próbál szerencsét a Jókai Napok helyett, illetve mellett.

A jó példa ragadósságában bízva idén minden eddiginél több vendégegyüttest hívtak meg a szervezők. Fellép a Duna Menti Tavasz nívódíjas csoportja, a szepsi Re-gősök, a komáromi Jókai Napok nagydíjasa, a nyitrai NYEKK, valamint a nívódíjas dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad.

Boda Ferenc járási Csemadok-titkár elmondta, hogy összesen mintegy 250 résztvevő érkezik a városba, illetve Buzita községbe, a szállást ingyen biztosítják számukra, az útiköltséghez és az étkezés költségeihez pedig hozzájárulnak. Sajnos több csoport lekéste a jelentkezési határidőt, nem lett kész időben az előadás, ám a szervezők szerint így is elegen vannak, a terebélyesedő fesztivál ugyanis kezdi szétfeszíteni eddigi kereteit, olyannyira, hogy lassan el kell gondolkodni a regionális fordulók rendezésének lehetőségén.

Idén ismét számos támogatót és társrendezőt sikerült megnyerniük a nemes ügynek, a verseny fődíját például Kazincbarcika önkormányzata ajánlotta fel, a legjobb női és férfi szereplőnek pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közműve-lődési és Idegenforgalmi Intézet ajánlott fel díjat. Boda Ferenc szerint szinte senki nem távozik üres kézzel, hiszen a színpadképtől a legjobb epizódszereplőn át a legjobb rendezőig számos kategóriában hirdet első helyezettet a zsűri, melynek tagjai Havasi Péter újságíró, Jarábik Gabriella amatőr rendező és Érsekcsanádi István, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei színjátszó csoportok szövetségének elnöke.

A látottak értékelése várhatóan idén is éjszakába nyúlik majd, és szakmai vitákra, tapasztalatcserére is lesz alkalom. A paletta meglehetősen színes: betlehemi játék, operett, esztrád, paródia, népszínmű, hagyományos színmű és kamara jellegű produkció is szerepel a műsorban. Nem mindennapi csemegének ígérkezik a fesztivál szlovák vendégegyüttesének, a selmecbányai művészeti alapiskola diákjaiból alakult Yemelo csoportnak a két előadása. A tehetséges fiatalok tavaly ámulatba ejtették a közönséget népszínmű-paródiájukkal, idén pedig már egy nemzetközi fesztiválról is díjjal érkeztek haza.

Az események a szepsi műve-lődési házban kezdődnek csütörtök délután négy órakor, és a buzitai művelődési házban érnek véget szombat éjjel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?