A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Gőzben főzés
Kényes dolgokat, mártásokat, krémeket nem helyezünk egyenesen tűz fölé, hanem gőz felett vagy gőzben főzzük ki. Ehhez két edény kell: egyikben a megfőzni való van, másikban tiszta víz forr, és ebbe helyezzük az anyaggal teli edényt.

Gőzben főzés

Kényes dolgokat, mártásokat, krémeket nem helyezünk egyenesen tűz fölé, hanem gőz felett vagy gőzben főzzük ki. Ehhez két edény kell: egyikben a megfőzni való van, másikban tiszta víz forr, és ebbe helyezzük az anyaggal teli edényt. Az alsó elég nagy lábas legyen, melybe a másikat beleállíthatjuk, de úgy, hogy az alsó edény fenekét ne érje, hanem a vízen álljon. Mikor az alsó edényben forr a víz, beleállítjuk a másikat, és folytonos keverés mellett addig engedjük sűrűsödni vagy főni az anyagot, míg a leírás kívánja. Van, amit forrásig kell hevíteni, van, amit csak sűrűsítünk. De keverni folyton kell! Ügyeljünk arra, hogy az alsó edényből ne fusson ki a víz és ki se fogyjon!

Gőzben melegítés

A felmelegített ételeknek rendszerint kellemetlen mellékízük van. Ezt elkerülhetjük, ha nem tűzön, hanem gőzben melegítjük az ételt, amelyet egy kisebb lábasba teszünk, ezt pedig egy vízzel félig telt, nagyobb edénybe helyezzük, amelyet lassú tűznél melegítünk. Mindaddig hagyjuk lassan forrni a vizet, amíg az ételt fel nem tálaljuk. Ha 100 oC-nál forróbb vízre van szükségünk, tegyünk bele tengeri sót, amitől 106 fokra melegszik fel.

Graham-kenyér

Kitűnő minőségű, frissen őrölt búzakorpa vagy azzal kevert rozskorpa kell hozzá. Minden más kellék nélkül langyos vízzel tésztát gyúrunk belőle, míg elválik az edénytől. Meleg helyen pihentetjük, újra kidolgozzuk, kis kenyereket formálunk, tetején kis fácskával árkot húzunk. Meleg kemencében vagy sütőben, vajjal kikent pléhen sütjük, közben tetejét vízzel locsoljuk, hogy fényes legyen.

Gratinirozni

...annyit jelent, hogy a főzelékfélét, a húst, a halat, a tojást stb. többnyire csak egyszerűen sós vízben főzzük meg. Ezután a vizet leöntjük és az említett ételféléket tűzálló porcelán vagy üvegedénybe tesszük. Besamellel, holland mártással vagy olvasztott vajjal és tejföllel leöntjük, esetleg reszelt sajttal vagy zsemlemorzsával meghintjük és a sütőben 15-20 percig sütjük. Az ételeken olyan pörzsanyagok képződnek, amelyek azokat kiválóan jóízűvé teszik.

Gumiarabicum lágyítása

Ha megkeményedett, alkoholos vízzel lágyíthatjuk fel.

Gumicsövek javítása, összeforrasztása

Közönséges gumianyagot feloldunk terpentinben, petróleumban vagy kloroformban, míg pép lesz belőle.

Akkor az összeforrasztandó részeket vagy javítandó részt forró vasalóval átsimítjuk, a pépet gyorsan rákenjük, és a végeket összenyomjuk. A gumioldatot megszárítjuk, azután újból felkenjük, mindaddig, míg légmentesen záró réteget kapunk.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Gumicsövek (vastag) kezelése

Használat előtt és után is több liter vizet bocsátunk rajta keresztül, azután száradni akasztjuk, de valami gömbölyű dologra, hogy meg ne törjön.

Gumiholmi megőrzése

Sohase tegyük nagyon száraz vagy nagyon meleg helyre. Nyáron, vagy ha nincs rá szükségünk hűvös helyen tartsuk. A légpárnákat kicsit fújjuk fel, a jégtömlőket nedvesítsük meg eltevés előtt. Ha időnként hideg vízbe áztatjuk a nem használt gumiholmit, ruganyos marad.

Gumikarikák puhítása

Ha megkeményedtek, tegyük fél órára szalmiákszeszes vízbe (1 rész ammóniák, 2 rész víz), tökéletesen megpuhulnak.

Gumiköpeny

Hogy meg ne keményedjen, soha nem szabad meleg helyre akasztani. Ha nagyon nedves, fagymentes pincében szárítsuk, de előtte nedves rongygyal töröljük le róla a piszkot, sarat.

Gumipárnák javítása

Kevés kolofóniumot alkoholban oldunk és a sűrű pépet a lyukra kenjük. Tökéletesen megszárítjuk, csak azután használhatjuk újra. Kerékpárgumi-ragasztóval is kijavíthatjuk a hibát.

Gumi pecsétnyomók tisztítása

Melegítsünk pecsétviaszt, húzzunk vele vastag vonalat egy papírlapra, nyomjuk bele a pecsétnyomót. Ha kihűl, könnyen kiemelhető. A műveletet többször kell ismételni. A pecsétviasz biztosan minden piszkot magába szed.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?