A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Ajtó
Ajtóval, ablakkal gyakran megesik, hogy hosszabb használat után lesüllyed és nehezen csukódik, mert súrolja a padlót, illetve az ablakdeszkát. Ilyen esetben ki kell emelni a kérdéses ajtót vagy ablakot, és a vasalás csapjára egy vagy több lapos vaskarikát kell húzni, azután visszahelyezhető az ajtó.

Ajtó

Ajtóval, ablakkal gyakran megesik, hogy hosszabb használat után lesüllyed és nehezen csukódik, mert súrolja a padlót, illetve az ablakdeszkát. Ilyen esetben ki kell emelni a kérdéses ajtót vagy ablakot, és a vasalás csapjára egy vagy több lapos vaskarikát kell húzni, azután visszahelyezhető az ajtó.Alma

Almát, ha nemes fajta, és megéri a fáradságot, következőképpen tarthatunk el egészen tavaszig: egészen ép, tiszta, fertőtlenített, azaz forró szódás vízzel kimosott és tökéletesen megszárított hordót készítünk, fenekére száraz homokot hintünk. Az almát előbb egy hétig halomban hagyjuk állani, izzadni, azután mindeniket puha, tiszta ruhával gondosan megtöröljük, majd egy réteget úgy rakunk a száraz homokra, hogy egymást ne érintsék. Erre ujjnyi homokréteg jön, megint alma, megint homok, míg a hordó megtelik. Legfelül homok legyen. Száraz, gombamentes, lehetőleg kikénezett helyiségben tavaszig épen eláll a gyümölcs.Alpnyomás vagy lidércnyomás

Korán vacsorázzunk, lefekvés előtt legalább 2 órával és ne sokat. Ne együnk puffasztó ételeket: káposzta, karfiol, karalábé, szárazbab, retek. Lehetőleg a jobb oldalunkon feküdjünk, ne tegyünk kezünket a fejünk alá vagy a szívre. Lefekvés előtt simítsuk el lepedőnk ráncait.

Angin (tollhuzat)

Angin preparálása, hogy a toll keresztül ne bújjék rajta: viaszt és finomra reszelt fehérszappant felolvasztunk és langyosan, vékony réteget kenünk belőle az angin belső oldalára.Angolkeserű

10 gr benediktfű, 20 gr gencianagyökér, 100 gr narancshéj, 40 gr kalmuszgyökér, 50 gr ezerjófű, 50 gr ibolyagyökér, szesz, 1,5 liter likőralapanyag (ez 20 gr üröm, 10 gr fahéj, fél liter víz, cukor és szesz ízlés szerinti keveréke).Anyagszámítás élelmezésünknél

A jó háziasszonynak tudnia kell, hogy személyenként mennyi élelmiszerre van szüksége, hogy családját takarékosan és táplálóan tudja élelmezni. Támpontul az alanti összeállítás szolgál. Az anyagszámítás fejenként értendő, de megjegyezzük, hogyha soktagú családról van szó, akkor az adott mennyiségnél valamivel kevesebbet lehet számítani. Pl. marhahúsnál, húsleveshez személyenként 10-12 dkg húst, gulyás és pörkölthöz, valamint vesepecsenyéhez ugyanennyit számítunk. Vagdalt húsnál elég személyenként 8 dkg, mert ehhez pótlékot adunk. Borjú- és disznóhúsnál az egybesültekhez 10-12 dkg, pörkölthöz 10-12 dkg, rántott húshoz 8-10 dkg, vágott húshoz itt is 8-10 dkg-ot számítunk. Nyúlhúsból 4 személyre elegendő egy nagyobbfajta nyúlnak gerince, megfelelő körítéssel. A kisebbfajta csirkét 2 darabra szeleteljük fel. A valamivel nagyobbat 4 darabra. Egy kb. 1 kilogrammos kappant 4-5 emberre lehet beosztani. Egy kacsa is átlag 4-5 emberre elegendő. Egy 4-5 kg-os liba húsa 4-5 emberre három-négyszerre elegendő, megfelelő körítésekkel.

Halnál személyenként egynegyed kilogrammot számítunk.

Leveskészítésnél fejenként a bab, lencse, borsóból (száraz hüvelyeseknél) 5 dkg-ot veszünk. A zöldbabból, zöldborsóból levesnél 10 dkg-ot számítunk fejenként, főzeléknél 20-25 dkg-ot. Levesrántáshoz lisztből fejenként 1 dkg-ot veszünk. Gyúrt tésztához fejenként 12-15 dkg-ot, palacsintához 7-8 dkg-ot számítunk. Körítésnek – dara, rizs, tarhonyából 6-8 dkg-ot veszünk fejenként.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Ki nevet a végén

Labilis

Új páciens

a pszichológusnál:

– Doktor úr,

én olyan

bizonytalannak

érzem magam...

Vagy mégsem?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?