A következő évad szenzációjának számít

Prága. A prágai elit színháznak számító Divadlo na Vinohradech fogja bemutatni Václav Havel cseh ex-államfő és drámaíró új színdarabját. Az Odcházení (Távozás) című darab bemutatójára várhatóan a jövő év májusának végén, illetve június elején kerül sor – közölték a hét végén Prágában.

Prága. A prágai elit színháznak számító Divadlo na Vinohradech fogja bemutatni Václav Havel cseh ex-államfő és drámaíró új színdarabját. Az Odcházení (Távozás) című darab bemutatójára várhatóan a jövő év májusának végén, illetve június elején kerül sor – közölték a hét végén Prágában.

„A szükséges szerződéseket pénteken aláírtuk” – jelentette be Lucie Matějová, az Aura-Pont ügynökség vezetője, amely Václav Havel irodalmi ügyeit intézi.

A Divadlo na Vinohradech elfogadta Václav Havel feltételeit, hogy a Távozás két főszerepét az ex-államfő felesége, Dagmar Havlová, illetve régi jó barátja, Jan Tříška alakíthassák.

„Számunkra a feltételek elfogadása nem jelentett problémát. Havlová ráadásul együttesünk régi és megbecsült tagja” – jegyezte meg a szerződés aláírása után Martin Stropnický, a színház igazgatója.

Václav Havel, aki húsz év után jelentkezett új színdarabbal, eredetileg azt szerette volna, ha a Távozást a cseh Nemzeti Színház mutatja be. Az azonban nem volt hajlandó elfogadni a volt köztársasági elnök feltételeit, ezért a megállapodás nem jött létre.

Az író korábban több kitüntetést és díjat is kapott abszurd hangvételű darabjaiért, de 1989 és 2003 között, köztársasági elnöksége idején nem jelentkezett új művel, mert akkor – saját szavai szerint – beszédeket és nem színdarabokat kellett írnia.

A Távozás egy öregedő kancellárról szól, aki sokéves szolgálat után búcsúzik hivatalától. Az élet, a közösségszolgálat, illetve saját munkája értelméről az öregedő politikus egy nagyon közeli, régi barátnője társaságában elmélkedik. A mű Shakespeare tragédiájának, a Lear királynak a jegyeit viseli magán, és a szerző szerint „egyfajta reflexió a politikusok automatizált nyelvezetére”.

„Lenyűgözött egy királynak a tör?ténete, aki elveszítette királyságát, hatalmát, s egyszer csak rájött, hogy egész addigi világa összeomlott, amitől aztán meg?ő?rült” – nyilatkozta a darabbal kapcsolatban korábban Havel a Revue Rozrazil kulturális folyóiratnak.

Václav Havel új színdarabja már most a következő prágai színházi évad legnagyobb szenzációjának számít. A cseh sajtó szerint a darab fordítási, illetve előadási jogát mát legalább két tucat külföldi színház vásárolta meg. Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Színház 2008 őszén tűzi műsorára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?