A költészet tiszta pillanata

Párizs.

Párizs. A Fura dels Baus nevű világhírű spanyol multimédiás művészeti akciócsoport koncepciója alapján nagy sikerrel mutatták be péntek este a párizsi Opéra Garnier-ban Bartók Béla A Kékszakállú herceg vára című operáját, amelyet Leoš Janáček: Egy eltűnt naplója című művének zenekarra és színpadra átírt változata előzött meg.

A cseh zeneszerzőnek 1921-ben egy tenor, egy alt és három női hang mellett zongorára komponált, nem színpadi művét a karmester, Gustav Kuhn dolgozta át a magyar opera zenekari hangszerelése szerint, s a két művet egybefűzve egy másfél órás előadásban játsszák a francia fővárosban.

Gérard Mortier, a párizsi Operaház igazgatója a premiert követően elmondta: először A Kékszakállú herceg várát kívánta bemutatni, és sokáig keresett Bartók operája mellé egy közös előadásban játszható művet. Ezt a közös, de ellentétes szempontból megfogalmazott téma miatt Janáček darabjában találta meg, amely egy cigánylányt az erdőbe követő és miatta korábbi életét feladó férfi története. A Bartók-műhöz hasonlóan szintén egy szerelmes párról szóló cseh darab a felszabadító, míg a magyar opera annak a vágynak a története, amely magába zárja az embert. Emellett mindkét zeneszerző Közép-Európa két nagy óriása – tette hozzá az igazgató.

Kékszakállú szerepében a jamaikai származású Willard White-ot, Juditként pedig a francia Béatrice Uria-Monzont láthatja a párizsi közönség február 16-ig. A jövő évadban az előadás a barcelonai Grand Teatre de Liceu-ban kerül bemutatásra, majd Japánban indul turnéra.

Egyszerűen remekmű, a költészet és a kegyetlenség tiszta pillanata Bartók Béla A Kékszakállú herceg várának előadása a Fura dels Baus nevű világhírű katalán multimédiás művészeti akciócsoport rendezésében a párizsi Opéra Garnier színpadán – vélte szombaton a Le Monde című francia napilap kritikusa. A Le Monde szerint az előadásban a Bartók-mű költészete jelenik meg már a Prológustól kezdve, amelyet Maurice Benichou hangján franciául hallhat a közönség, miközben a színpadon egy fehér ruhás nőnek a kivetített alakja tévelyeg fel-alá az Opera Garnier központi lépcsőházában. Az előadás egy víziókkal teli éjszakáról szól. Juditnak, a Kékszakállú negyedik feleségének a halál és az álmok kastélyának hidegében megélt vízióról – hangsúlyozza Marie-Aude Roux kritikus. Értelmezése szerint a párizsi előadásban Judit tragikus sorsa teljesedik be az elsőtől a hetedik ajtóig tartó megfoghatatlan térben, amely valójában az álom és a tudattalan közege, s amelyből a Fura dels Baus katalán művészei ritka gyönyörű képeket alkottak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?