A Klaxons nyerte a Mercuryt

A Mercury Music Prize-t 1992-ben alapították, évente ezzel a díjjal jutalmazzák a legjobb brit (angol, ír, skót) nagylemez előadóját. A Brit Hanglemezipari Szervezet és a Forgalmazók Társasága alapította meg a képzőművészeti Turner-díj zenei megfelelőjeként.

A Mercury Music Prize-t 1992-ben alapították, évente ezzel a díjjal jutalmazzák a legjobb brit (angol, ír, skót) nagylemez előadóját. A Brit Hanglemezipari Szervezet és a Forgalmazók Társasága alapította meg a képzőművészeti Turner-díj zenei megfelelőjeként. Az óriási szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. Az elismerést szakmai zsűri ítéli oda, a piaci sikertől és stílusoktól függetlenül.

Az eddigi nyertesek és albumaik címe

1992 – Primal Scream: Screamadelica

1993 – Suede: Suede

1994 – M People: Elegant Slumming

1995 – Portishead: Dummy

1996 – Pulp: Different Class

1997 – Roni Size Reprazent: New Forms

1998 – Gomez: Bring It On

1999 – Talvin Singh: Ok

2000 – Badly Drawn Boy: The Hour Of Bewilderbeast

2001 – PJ Harvey: Stories From The City, Stories From The Sea

2002 – Ms. Dynamite: A Little Deeper

2003 – Dizzee Rascal: Boy In Da Corner

2004 – Franz Ferdinand: Franz Ferdinand

2005 – Antony And The Johnsons: I Am A Bird Now

2006 – Arctic Monkeys: Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not

A tizenkét jelölt nevét júliusban hozták nyilvánosságra: ezt követően beindult a tippelés, Nagy-Britanniában fogadni lehetett a győztesre. Idén a legnagyobb esélyesnek az énekes-dalszerzőnő Bat For Lashes (polgári nevén Natasha Khan) és Jamie T albumát tartották. Harmadik helyen következett a favoritok között a sorban az előző kettőnél sokkal népszerűbb Amy Winehouse. Két korábbi győztes is ott található a versenyzők között: az Arctic Monkeys tavaly, Dizzee Rascal pedig 2003-ban kapta meg a díjat.

Az idei Mercury Music Prize jelöltjei

Arctic Monkeys: Favourite Worst Nightmare

Basquiat Strings with Seb Rochford: Basquiat Strings

Bat For Lashes: Fur And Gold

Klaxons: Myths Of The Near Future

Maps: We Can Create

New Young Pony Club: Fantastic Playroom

Dizzee Rascal: Maths And English

Fionn Regan: The End Of History

Jamie T.: Panic Prevention

The View: Hats Off To The Buskers

Amy Winehouse: Back To Black

The Young Knives: Voices Of Animals And Men Az idei győztes

2007 – Klaxons: Myths Of The Near Future

A fogadóirodákra rácáfolva, olyan együttes kapta a díjat, amelyet előzőleg nem tartottak számon a legnagyobb esélyesek között. A díjat idén elnyerő Klaxons zenekar 2005-ben alakult, tagjai Jamie Reynolds, James Righton és Simon Taylor. Stílusuk alapvetően rockzene, némi dance beütéssel, és megkapta a „nu rave” jelzőt is, noha ez ellen az együttes mindig is tiltakozott. A Myths Of The Near Future január végén jelent meg, és a brit lista második helyét szerezte meg. A Mercuryt odaítélő zsűritagok elragadtatással nyilatkoztak az együttesről és a korongról: „Ez az album csakis Nagy-Britanniában készülhetett, csakis most, ebben az időszakban és ráadásul egy sokoldalú lemez” – mondta a díjat odaítélő bizottság elnöke, Conor McNicholas, aki egyébként a New Musical Express című rangos zenei hetilap főszerkesztője is. A BBC tudósítása szerint a zenekar tagjai meghatottan vették át a trófeát Jools Hollandtól, aki az est házigazdája volt.

Az este szenzációja Amy Winehouse fellépése volt – az énekesnő drogelvonója óta most először szerepelt ilyen rangos eseményen. A Love Is A Losing Game című dalát adta elő. (pj, o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?